Още три детски градини грейнаха тази седмица по европроекта

Следващата седмица ще бъдат открити още четири обекта

Днес официално бе открита след основен ремонт ДГ „Митко Палаузов“.

Тя е седмият по ред обект, обновен по проект за обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции в  Разград. Лентата прерязаха кметът Денчо Бояджиев, областният управител Гюнай Хюсмен и директорът на забавачницата Ценка Русева.

Гости на церемонията  бяха и зам.-кметовете Добрин Добрев, Милена Орешкова и Мирослав Грънчаров, началникът на РУО-Разград Ангел Петков, общински съветници, главният архитект на Община Разград Илин Солаков, ръководителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов, ръководителят на проекта Недим Тахиров, родители.

„Днес е изключително хубав ден за възпитаниците и педагозите от ДГ “Митко Палаузов“, тъй като влизат официално в изцяло обновен дом с изключително добри условия за обучение“, каза кметът Бояджиев в приветствието си. По думите му, това е възможно най-доброто решение, което правителството осъществи по отношение реализирането на проекта за обновяване на базите на детските заведения – на сградния фонд и на обзавеждането – тъй като тези детски заведения отдавна чакаха това. За ДГ “Митко Палаузов“ се оказа, че ремонтът е извършен в навечерието на 60-годишнината на детското заведение.

За здраве и благоденствие бе отслужен водосвет от отец Дмитрий Терзи, а малчуганите от две четвърти групи – „Мак“ и „Лалета“, изпълниха няколко песни, сред които и Химна на детската градина. В танците пък участваха и повечето от 150-те деца, които се обучават в градината. Всички заедно с талисмана на градината Мечо Пух пуснаха пъстроцветни балони в небето.

В детската градина е поставена нова петкамерна PVC дограма, монтирана е топлоизолация на външни стени, изолирано е подпокривното пространство чрез система от пароизолация и минерална вата. Нови са отоплителните радиатори.

За подобряване достъпа до детската градина на хора с увреждания е изпълнена стоманобетонова рампа. В двора на градината са монтирани нови детски съоръжения на четирите площадки за игра.

 

Шестият обект от проекта – ДГ „Незабравка“, бе открит в сряда. Лентата прерязаха зам.-кметът Добрин Добрев и директорът Катя Георгиева. Официални гости на събитието бяха: зам.-кметът Милена Орешкова, зам.-областният управител Евгени Драганов, директорът на дирекция „Финансови дейности и местни данъци и такси“ в Община Разград Полина Иванова, общински съветници, Евгения Николова от РУО-Разград, ръководителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов, родители.

В приветствието си към тях Добрин Добрев каза: „Длъжни сме да направим така, че децата растат щастливи и безгрижни в съвременни условия, за да станат достойни граждани на Разград и България“.

Директорът Катя Георгиева заяви, че денят е празник за възпитаниците и работещите в детската градина, тъй като е извършен мечтан ремонт.

Отец Дмитрий Терзи извърши водосвет за здраве и благоденствие, а малчуганите от четвърта група „Мечо Пух“ и Мажоретният състав към градината и ЦРД представиха кратка програма от стихове, посветени на тяхната детска градина, песни и танци. Програмата започна с внасяне на знамето на ДГ “Незабравка“ от малък знаменосец и две асистентки.

За създаването на приветлива, нормална и безопасна среда, за подобряване вида на сградата, в градината е извършено топлинно изолиране на външни стени, топлоизолация е изпълнена и на покрива на сградата. Дървената и метална дограма е подменена с PVC. В двора са изравнени тротоарите, изпълнена е площадкова канализация за отвеждане на повърхностните води. Над терасите на втори етаж на сградата са монтирани подвижни сенници. В двора на градината са оформени 3 къта за игра с нови детски съоръжения. Изградена е достъпна архитектурна среда.

 

Ден преди това тържеството се проведе и церемонията по откриването на обновената по европроекта ДГ “Зорница“. Зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров и директорът на Снежана Хъневска прерязаха лентата на обновената и най-голямата в Разград детска градина,  в нея се обучават 181 деца. Гости на церемонията бяха и зам.-кметът Добрин Добрев, заместник областният управител Евгени Драганов, началникът на РУО-Разград Ангел Петков, общински съветници, главният архитект на Община Разград Илин Солаков, ръководителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов, ръководителят на проекта Недим Тахиров, родители.

Да има много усмивки и шум около тези съоръжения пожела Мирослав Грънчаров в приветствието си към гостите и участниците в церемонията. На преподавателите пожела да продължат да поддържат българския дух у възпитаниците си, защото те са бъдещето на България и на Разград.

От името на педагозите и на родителите директорът Снежана Хъневска благодари на Община Разград за добрия ремонт, който е направен, вследствие на който средата за възпитание на децата е станала още по-прекрасна.

Част от церемонията по откриване на обновената детска градина бе водосветът за здраве и благоденствие, отслужен от отец Дмитрий Терзи. Децата от групите „Слънце“ и „Червената шапчица“ представиха кратка програма от родолюбиви песни, а Зара Уручева, Християн Христов и Милен Гичев изпълниха стихотворения.

В тази детска градина и направена топлоизолация на външните стени и на покрива, подменена е дограмата в спомагателни помещения. Над терасите на втори етаж са монтирани козирки от поликарбонат. За подобряване отводняването на сградата е изградена система от повърхностни отводнители и са изпълнени водоплътни плочници. В двора на градината са оформени кътове за игра с нови детски съоръжения. Изградена е рампа за осигуряване на достъпна архитектурна среда

Проектът „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на Разград“ се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Той е част от Инвестиционната програма на Община Разград 2020 и има за цел подобряване качеството на предоставяните образователни услуги на територията на Разград – детски ясли, детски градини и училища. Стойността на проекта е 9 897 137,19 лв., а периодът на изпълнение е от 29 септември 2017 г. до 29 март 2020 г. Бенефициент по проекта е Община Разград.

 

Следващата седмица ще бъдат открити още четири обекта по проекта:

  • на 4 март от 10:30 часа – ДГ „Шестте ястребинчета“;
  • от 12:00 часа същия ден – физкултурните салони на Езиковата гимназия и на ОУ „Н. Й. Вапцаров“;
  • на 6 март от 10:30 часа – „ОУ „Никола Й. Вапцаров“, I и II корпус“;
  • от 11:30 часа същия ден – „ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, втори корпус.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Още три детски градини грейнаха тази седмица по европроекта”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.