Очаква се скоро Тараклийският държавен университет да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет

Очаква се скоро Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” в Тараклия, Молдова, да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет.

Преговорите са в последна фаза, коментира за БТА, ректорът на висшето училище чл.-кор. проф.Христо Белоев. Той обясни, че се работи заедно с министерствата на образованието и науката и на външните работи и с президентството.

“Много неща се свършиха. Подготвено е двустранно споразумение между България и Молдова, което да бъде подписано, и Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” да бъде присъединен към структурата на Русенския университет като филиал”, обясни Белоев.

Той припомни, че от началото на учебната година в Тараклийския държавен университет се обучават студенти по специалност “Бизнес мениджмънт” на русенското висше училище. Те са приети в Русенския университет по постановление на Министерския съвет – студентите са граждани на Молдова с български произход.

Белоев обясни, че това е много добро начало предвид краткото време за подготовка. Според ректора така се отваря възможност за развитие и на други специалности – отново по същото постановление.

Проф.Белоев обясни, че в последно време връзките между Русе и Тараклия са се развили много – не само между двата университета, но и между местните и държавни власти.

Аrenamedia.net

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.