От пожарната съветват да бъдем внимателни при използването на уреди с газ у дома

От пожарната призовават хората да бъдат внимателни при използването на уреди с пропан-бутан в бита. И припомнят, че в последните две седмици на територията на областта възникнаха два битови инцидента при използване на такива уреди.

На 30 септември при взрив на газова бутилка и последващ пожар в село Острово пострада 58-годишна жена. Ден по-късно, при инцидент с газова бутилка пострада и жена на 72-годишна възраст в село Иван Шишманово. При двата случая са нанесени сериозни материални щети.

Ето някои основни правила при използване на такива уреди. Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите уреди трябва да се извършват само от специалисти. Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.

В никакъв случай не бива да се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища. Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.

Ако хората усетят специфична миризма, веднага трябва да затворят вентилите и да започнат проветряване на помещението. Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки. В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не се пали лампа и не се ползват открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин се изключва електричеството. Проверката за изтичане на газ в никакъв случай не трябва да се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това може да се извърши чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч.

Анализът на кампанийните пожари през сезон 2021/2022 г. в област Разград показва, че основен дял при възникналите произшествия имат тези в сектор “Жилищно-комунално стопанство”. През изтеклия сезон техният брой е 83, като 45 от тях са в коминни тела. Основните причини са неизправни и/или непочистени коминни тела. Два от тези пожара взеха и човешки жертви – двама мъже на 81 и 48 години са загинали в домовете си вследствие вдишване на дим и изгаряния.

/e-Razgrad/

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.