Отстъпката от 25 ст. за гориво остава до Нова година

До 31 декември включително ще се ползва отстъпката от 25 стотинки за литър при зареждане на гориво от бензиностанция. Това става ясно от решенията, гласувани на заседанието на кабинета днес.

За целта са одобрени допълнителни разходи в размер на 38 млн.лв. С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Това съобщават от правителствената пресслужба. И уточняват, че съгласно Закона за държавния бюджет за 2022 г., администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 г. включително.

Средствата за отстъпката се очакваше да се изчерпат към първи декември. Това заяви в края на октомври служебният финансов министър Росица Велкова в “Интервюто в Новините на NOVA”. Тя определи мярката като “проблемна”, защото според ЕК тя нарушава Единния пазар. “Тази мярка се предлага само за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава Единния пазар”, обясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за “данък върху свръхпечалбата”. “Би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки”, посочи тогава Велкова.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.