Открит урок „Пази детето в интернет“ пред 500 деца

Близо 500 ученика от 5 до 8 клас от всички основни и средни училища в община Разград участваха в открит урок, част от социалната кампания на застрахователна компания „Лев инс“ „Пази детето в интернет“.

Урокът бе организиран по инициатива на зам.-кмета Добрин Добрев от Община Разград, Общинския съвет за наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и със съдействието на регионалния представител на „Лев инс“ Иван Йорданов. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Социалната кампания „Пази детето в интернет” е насочена към превенция на онлайн тормоз и посегателство над деца в дигиталното пространство, има за цел да осигури защитата им, както и да изгради у тях умения за безопасно ползване на интернет.

Преди открития урок зам.-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова се срещнаха с лекторите и инициатори на социалната кампания – бившият началник на отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП сега шеф ИТ и „Киберсигурност“ в „Лев инс“ Явор Колев и Зоя Василев – национален координатор на кампанията, специалист по киберсигурност шеф на „Cyber360“. Гостите на Разград благодариха за активността на местната управа по отношение на превенцията на киберпрестъпленията срещу деца. Явор Колев подчерта, че подкрепата на общините в подобни инициативи е много важна за реализацията им.

Урокът бе открит от зам.-кмета Добрин Добрев, който изрази удовлетворение от засиления интерес на децата към поканата за участие. В залата на ОКЦ присъстваха и представители на институции – ОД на МВР, РУО на МОН, председателя на Районен съд – Разград Нели Генчева. „Това показва, че темата за киберпрестъпността срещу деца е чувствителна и актуална и освен, че децата трябва да внимават, ние, възрастните и институциите, трябва да направим всичко по силите си, за да се справим с проблемите, предизвикани от киберпрестъпниците“ – каза Добрин Добрев. Той допълни, че особено в пандемичната обстановка всички започнахме да живеем в интернет и възрастните си мислят, че децата са в безопасност, когато са в интернет в съседната стая, а всъщност това не е така и всички трябва да сме внимателни, когато сърфираме в интернет.

Откритият урок започна с 10-минутен видеофилм с историята на два случая на киберпрестъпления срещу деца, а след това Явор Колев представи основните опасности в интернет пространството пред децата и възможностите за предпазване. Той разказа примери от 25-годишната си полицейска практика, по думите му киберпрестъпниците дебнат не само в социалните мрежи, а и в игровите платформи. Поравно са жертвите между момичетата и момчетата, но момчетата по-рядко споделят, извършителите обаче са 95% мъже. Той посъветва и децата, а и възрастните в залата, да полагат грижи за дигиталната си самоличност и дигиталният им образ да отговаря на реалността, тъй като това може да подпомогне или да попречи и на кариерното развитие, защото мнозина работодатели вече правят справки в интернет.

/e-Razgrad/

Hits: 96

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.