Откриване на жътвата на Петровден!

С пресъздаване на обичая „Жътва“ от самодейците при читалища „Самообразование“ в село Побит камък фирма  „Власови Агро“ ООД откри началото на жетварския сезон.

Началото на жътвата е бил най-големият трудов празник в бита на нашите предци. Тя започвала винаги в понеделник, защото се считал за “лек” ден, благоприятен. Хората, облечени празнично с бели ризи и бели кърпи на главите, поемали към нивите и пръв зажънвал този, който бил най-чевръст. Вярвало се, че така прибирането на зърното ще приключи навреме.

От нажънатите първи класове се връзвал сноп, който се изправял в нивата на стопанина, а той, с благословия за берекет, слагал парà в поставена сред класовете бяла кърпа и обещавал богато възнаграждение при приключване. Специално възнаграждение получавали онези жетвари, които първи откриели “Царя на нивата” – едри житни стебла с два класа, считани за символ на богата жътва и берекет.

По стар български обичай, жътварите разпъвали платно на нивата, на което слагали ошав от сушени плодове, пита и домашно сирене за хапване!

Фирма „Власови -Агро“ ООД  обработва около 8 хил. декара, от които 3 хиляди декара с пшеница!  Новият председател на Съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов сподели, че тази година е била трудна за земеделието заради сушата, а в началото на март е имало доста слани студени дни.

Според него това ще доведе до спад на продукцията с около 20-30% в сравнение с миналата година.  Очакванията на „Власови-Агро“ ООД да добият 400-500 кг среден добив от декар!

Нека си пожелаем – да има богат урожай! Пълни да са хамбарите! Вкусен да е хлябът!

Йорданка БОЗАДЖИЕВА

Hits: 47

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.