Отиде си журналистката Нери Терзиева

Голямата българска журналистка Нери Терзиева е починала тази нощ в пловдивска болница след усложнения от дългогодишен диабет.

Нери Терзиева е родена през 1952 г. Учи телевизионна журналистика във Факултета по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски” и веднага започва работа на малкия екран. Повечето българи я помнят като водеща на “По света и у нас” по БНТ, но тя е в професията още от 1975 г. – в Пловдивския телевизионен център. Работи там до 1989 г., от 1990 г. е програмен директор, продуцент и водещ на новините по БНТ в екип с Асен Агов. Репортер и автор е в популярното икономическо предаване по БТ – „За един милиард“, подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Основател и директор на Ефир 2.

В периода 1996-2002 г. е прессекретар на президента Петър Стоянов.

В следващите години чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, преподава и новинарство в катедра “Европеистика” на своята Алма матер.

През 2005 г. излиза филмът “Откраднати очи”, посветен на т.нар. “Възродителен процес” у нас. Терзиева пише сценария заедно с режисьора Радослав Спасов. Игралният филм печели награди на фестивали в цяла Европа.

В периода 2015-2017 г. Нери Терзиева ръководи новата телевизия BiT, която бе закрита две години, след като тя напусна. До последните си дни журналистката коментираше активно политически и обществени теми.

Имах честта да я познавам лично! Поклон!

Георги ТОДОРОВ

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.