Отиде си бай Рамадан Багера – най-известният копач на кладенци в Лудогорието

Един от най- колоритните хора на Лудогорието, изкопал в целия си съзнателен живот стотици кладенци и септични ями в десетки села и градове на Лудогорието – бай Рамадан Хасанов /по известен като Багера / тихо и без шум от родното село Дянково се пресели в по добрия свят.

Доживял до сериозните 87 години, нашенецът, по думите на близките му, до последно копаел септични ями и шахти за отпадни води на клиенти, доказвайки на мало и голямо, че понякога човешките сили и възможности са необясними и в противоречие с природните закони.

Багера имаше два уникални случая в практиката си, за които все още много хора си спомнят. Преди 20 години усетил, че друг чешит от разградското село Липник Ахмед Ботев,му подбива бизнеса освен с ниска цена, но и с лошо качество. Тогава Багера събра местни журналисти и публично надви самозванеца като изкопа 4-метрова дупка за рекордно кратко време. Опонентът му се предаде на втория метър. Друг също толкова показателен пример за трудолюбието на Багера беше, когато разградчанин го нае да изкопае триметрова дупка на вилата му. И докато бай Рамадан копае, разградчанинът –  запален футболен фен, му казал, че ще влезе да гледа първото полувреме на мача по телевизията, а после ще му помага. На  43-та минута бай Рамадан потропал на прозореца и поискал да се разплащат, защото е готов с ямата. Такъв беше бай Рамадан и такъв ще го помнят неговите познати.

Шенол АХМЕДОВ

Hits: 69

5 Replies to “Отиде си бай Рамадан Багера – най-известният копач на кладенци в Лудогорието”

  1. Бай Рамадан казваше,че въпреки стотиците дупки ,които беше изкопал на всевъзможни места и то не по малко от 5 метра всяка,нито веднъж не бе намерил нито злато нито ценна монета.И вярваше ,че богаташите днес не са направили парите си с труд като неговия.а просто са крали ,нещо което той не можеше да направи.

  2. Бог да те прости Рамадан!
    С колелото от село в село ,с планини от пръст зад гърба с осем жени и проблеми като на всички нас!
    Казваше ми:-“Агрономе! Бях при мойта жена в Разград като поседя малко при нея започва да фучи!Отивам при мойта жена в Липник.И там същото !От там в Дянково,Раковски и т.н. Иначе не се трае!”
    Незнам дали бе вярно!
    Но всички му завиждаха за свободният дух!
    Почивай в мир Рамадан!

    1. biz sevardan abay destek ciktik rahmet oluncay kafar cooook i bir isandi ama ona bizden baska sestek cikan olmadi bizim evde yni sevarda ramete kaldi burdan kaldirdik cenazesini dynkovay rsmadan sbsnin coooooooooook ilini gorduk alah rsmet elesin nur icinde ytsin yni biri bisey isterse sormay ramadan bagerden oturu sorma yni numaram 0894264089 arayna cevap veririm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.