Отборът на Шумен спечели баскетболния турнир за Купа „Амета“

Страхотно ниво на баскетбол и феърплей в първия турнир за Купа „Амета“, който се проведе през уикенда в зала „Абритус“ в Разград.

“Поздравяваме всички баскетболисти и благодарим на отборите на Шумен и Ямбол, че приеха поканата ни и се включиха в приятелския турнир. За всички ни обмяната на опит е безценна. Благодарим на „Лудогорско пиле”, че ни подкрепиха и в това начинание. Пожелаваме си турнирът да стане традиция и още много състезатели да намерят поле за изява. Благодарим на Община Разград за възможността да приемаме гостуващите отбори в една съвременна и привлекателна зала”, споделиха от клуба, които посветиха турнира на баскетболните деятели в града през годините.

Два бяха отборите участници на домакините. В откриващия мач „Вълци U14“ отстъпиха на отбора на „Шумен“ с 54:83 т. След тях и „Вълци U17“ отстъпиха на „Ямбол“ с 51:68 т.

В следобедната сесия 17-годишните Вълци успяха да се съберат и да спечелят срещу „Шумен“ с 45:61 т. В последния мач за деня момчетата до 14 г. отстъпиха на година по-големите господа от „Тунджа“ – Ямбол.

Във втория ден на турнира сили премериха двата разградски отбора в директен сблъсък за медал. Все пак момчетата до 14 години спечелиха с 1 точка преднина.

Последният мач в турнира бе и своеобразен финал, в който се срещнаха две силни школи. Резултатът – 56:65 т. И така „Шумен“ станаха шапиони и грабнаха Купа „Амета“ в първото й издание. На второ място се нареди атрактивният тим на „Тунджа“ – Ямбол. С бронза са Вълците до 14 години, а на четвърта позиция останаха юношите до 17 години.

Между мачовете, домакините от „Вълци-Разград“ проведоха открита тренировка със специалиста по кондиционна подготовка Антонио Костов, който работи с водещи баскетболни школи в България като „Балкан“ – Ботевград и „Миньор“ – Перник. Споделяне на знанието и партньорството между специалисти от различни школи е сред целите на клуба от Разград в търсене на по-високо ниво и възможност за изграждане и усъвършенстване на млади таланти.

Посвещение

Турнирът се посвещава на баскетболните дейци, изградили силната школа в Разград, които през годините са били символ на непобедимост и решителност.

С уважение към: Пламен Панчев, Стефко Данаилов, Коко Ангелов, Георги Стефанов, Димитър Мартинов, Астерис Амбаджидис, Емил Маринов, полк. Петко Петков, Румен Ганев, Илиян Йорданов, Валентин Стефанов, Марин Кинов, Емил Проданов и много други, които остават завинаги в историята на разградския баскетбол.

В памет на:

Рудолф (Руди) Джераси – човекът, донесъл баскетбола в Разград, и който пръв показва на разградчани красотата на играта.

Борис Белчев Боката – човекът, който създава организирания баскетбол в Разград след 1945 година.

Владо Софрониев – с когото са свързани първите сериозни успехи. Довел отбора до квалификации в “А” група при мъжете.

Богомир Стефанов – един от най-силните баскетболисти на Разград за всички времена и треньор на подрастващите.

Симеон Варчев – най-голямото име на българския баскетбол през 90-те години на XX в. в България. Треньорът, постигнал, най-високи резултати.

Добрин Попов – треньор на подрастващи, със сериозен принос за развитие на баскетболната традиция в града.

Росен Лицов – треньорът, който пръв довежда мъжкия отбор до “А” група. Един от стожерите на баскетбола в Разград в миналото – треньор, съдия, забележителен спортен педагог.

Жоро Дюлгеров – обичан треньор при подрастващи с особен принос в развитие на школата.

Икмет Мюрселов – бивш играч на отбора играл в “А” група.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

 

 

Hits: 197

One Reply to “Отборът на Шумен спечели баскетболния турнир за Купа „Амета“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.