Остров в Норвегия иска да е първата в света зона без време

Не ви ли се иска дългите летни дни да траят вечно? Един остров в северна Норвегия се опитва да направи точно това.

Лятното слънцестоене в северното полукълбо е след дни – на 21 юни, и Сомарой (Sommarøy) – което означава “Летен остров” – иска да смени часовниците си с цветни гирлянди и да се обяви за първата в света зона без време.

На този остров в Западен Тромсьо, северно от Полярния кръг, слънцето не залязва от 18 май до 26 юли, цели 69 дни. Местните жители, преживявайки дългата полярна нощ от ноември до януари, когато слънцето изобщо не изгрява, се възползват максимално от тези скъпоценни месеци, без да обръщат внимание на конвенционалното време.

“Непрекъснато има дневна светлина и ние действаме съобразно това”, казва местният жител Кел Ове Хвединг в изявление. “Посред нощ, което за обикновените хора е 2.00 ч., тук може да видите деца, които играят футбол, хора да боядисват къщите си или да косят ливадите си, а тийнейджърите – да плуват”, разказва той пред Си Ен Ен. Затова сега местните хора искат да направят този режим официален.

Местните са се събрали на среща в кметството, за да подпишат петиция за “свободна от време” зона и на 13 юни Хвединг се срещна с норвежки член на парламента, за да предаде подписите на местните жители и да обсъди практическите и правни предизвикателства на инициативата. “За мнозина от нас получаването на това в писмена форма просто би означавало формализиране на нещо, което практикуваме от поколения”, казва той.

Островитяните се надяват да бъдат освободени от традиционното работно време и да въведат гъвкавост в училище и в работното време. Риболовът и туризмът са основните индустрии на този остров с население от малко над 300 души. Според Хвединг местните рибари и жени често прекарват дните си в океана, преследвайки своя улов, с малко внимание към времето.

Ясно е, че промяната означава бизнес. Когато посетителите прекосяват моста към острова от континента, те не са посрещнати с катинари (символизиращи любовните ключалки) като на подобни мостове в целия свят. Мостът е покрит с часовници, тъй като хората се подготвят за влизане в земите, където времето няма значение.

Ще успеят ли островитяните в усилията си? Те вече се отплащат в публичност, която би могла да бъде основната цел на кампанията. Островните жители и норвежкият туристически съвет несъмнено разчитат на посетителите, привлечени от странната атрактивност на скандинавската страна на безкрайното лято.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.