Оставки в Национален фонд “Култура” заради гаврата с картини на Майстора

Министърът на културата прие оставките на изпълнителния директор и на петима от членовете на управителния съвет на националния фонд “Култура” (УС на НФК), съобщават от Министерството на културата.

По време на видеоконферентна среща, инициирана от Атанас Атанасов с членовете на УС, министърът е отправил апел за колективна оставка с цел поставяне на ново начало на работата на фонда.

Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева – изпълнителен директор на НФК, и от д-р Нели Стоева – главен асистент в катедра “История и теория на културата” на Софийски университет “Св. Кл. Охридски” и член на УС, информират от МК. По думите им и двете оставки са били придружени с професионално обосновани аргументи и са приети от министър Атанасов.

По думите им съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове, като Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

Приети са оставките на Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов – представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева – заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Категоричен отказ за оставка е деклариран от Велико Маринчевски – асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев – културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура, и Елена Николова – представител на МК. Решенията на Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите съветник по духовност и култура, както и секретар по духовност и култура в администрацията на президента, и Силвия Чолева – писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид, допълват от МК.

Основен аргумент за искането на оставките на УС на НФК са натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани, се казва още в съобщението от МК.

“Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си”, е казал министърът.

“Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за фонда към всички, ангажирани в сферата на културата”, е добавил той.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.