Основателят на “Хуауей” предрече “конфликт със САЩ”

Основателят на китайската компания “Хуауей” Жън Чжънфей заяви, че “рано или късно ще има конфликт” със Съединените щати в усилията за световно надмощие, предадоха “Ройтерс” и “Гардиън”.

Пред китайски медии Жън коментира решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в телекомуникациите. След него гигантът в телекомуникационното оборудване “Хуауей” бе поставен в “черния списък” за работа на американски компании, а малко по-късно “Гугъл” обяви, че спира обновяването на “Андроид” за телефоните на китайския производител и достъпа на бъдещи устройства на ключови услуги.

САЩ “подценяват” силата на компанията, която “абсолютно няма да бъде засегната. По отношение на 5G (пето поколение – бел. ред.) технологии другите не биха могли да настигнат “Хуауей” в следващите две или три години”, продължи Жън.

 

“На върха на света”

“Ние и семействата ни направихме саможертва заради идеала да сме на върха на света. За да го достигнем, рано или късно ще има конфликт със САЩ”, допълни основателят, цитиран от китайската телевизия CCTV. В предадените коментари няма подробности какъв конфликт има предвид и дали говори само за “Хуауей”, или и за китайската държава, която вече заяви, че твърдо стои зад компанията в усилията ѝ да се справи с трудностите.

Вчера американското правителство смекчи за 90 дни (до 19 август 2019 г.) ограниченията, наложени на “Хуауей”, като създаде временен общ лиценз, позволяващ на компанията да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства. Целта е да се помогне на досегашните клиенти. Вашингтонският адвокат Кевин Улф смята, че друга грижа на американската администрация е да се избегнат временни сривове в мрежата за трети страни, които използват оборудване или системи на “Хуауей”.

Според основателя Жън обаче това решение “няма голямо значение” за китайската компания и тя е “готова да се справи със забраната” на САЩ. По думите му “Хуауей” може да прави чипове “толкова добре, колкото и американските компании”. Досега експерти са поставяли под въпрос твърдението, тъй като китайският гигант е силно зависим от доставки на американски производители като “Куалком”. По думите на Жън компанията обаче и сега сама произвежда половината си чипове. “Не можем да бъдем изолирани от света. Можем да правим същите чипове като американските чипове.”

 

Битката за 5G

Американските служби твърдят, че “Хуауей” могат да действат в полза на китайската държава заради връзки с Народноосвободителната армия и разузнаването на страната – нещо, което компанията отрича. Много анализатори виждат в действията на САЩ елемент от борбата за надмощие между Вашингтон и Пекин в изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение, за които се смята, че ще преобразят световната икономика. САЩ оказват натиск и върху европейските партньори да се откажат от “Хуауей” – стъпка, от която те се въздържат.

Технологичното издание The Verge писа снощи, че двуцифреният растеж, с който компанията започна 2019 г., може да отстъпи на катастрофа в бизнеса с мобилни устройства и предстои да се види дали решението на “Гугъл”, вече влияещо на пазара на смартфони, ще е и “моментът с най-сериозни последствия в историята на “Андроид”.

“Хуауей” настоява, че собствената операционна система, която е разработила – “План Б”, за която нейни представители твърдят, че съществува отдавна – ще може да компенсира разрива с “Андроид”. Снощи “Хуауей сентрал”, специализиран сайт за новини за китайската компания, съобщи, че системата ще се казва “Хунмън” (Hongmeng), но не даде подробности.

 

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.