Опозицията в Турция: Анкара крие жертви на COVID-19, за да привлече туристи

Турското правителство беше атакувано от основната опозиционна партия, Кемалистката републиканска народна партия (КРНП), че крие истинските жертви от COVID-19, за да привлече туристи от чужбина.

Турският статистически институт (TÜİK) отложи пускането на широко очаквания бюлетин “Статистика и причината за смъртността 2020” до следващо известие, съобщава БГНЕС, позовавайки се на “Дувар”. Опозицията смята, че това е директива на президента Реджеп Тайип Ердоган за скриване на реалния брой починали от COVID-19 за привличане на туристи.

TÜİK е критикуван на национално и международно ниво за манипулиране от правителството и предоставяне на статистика за безработицата, растежа и инфлацията, благоприятна за президента Ердоган, но не в съответствие с реално наличните данни.

“Това отношение на TÜİK потвърди прогнозите, че смъртните случаи са манипулирани и че случаи на COVID-19 са скривани”, заяви заместник-председателят на КРНП Ердоган Топрак.

“Това правителство не е в състояние да проследи своите граждани, които са починали, прикрива причината за смъртта и лъже своите граждани и останалия свят“, продължи Топрак и добави: „Извинението, че статистическите данни, получени от административните записи, не могат да бъдат завършени, е признание за административен провал и некомпетентност на правителството.”

“Или има сериозна липса на координация, или данните, предоставени на TÜİK, са толкова противоречиви, неадекватни или несъществуващи, че нямат логическо измерение“, каза той. „Освен това е възможно президентът Ердоган да е наредил на TÜİK да не публикува тези данни, за да защити туристическата индустрия, която той очаква да генерира голям размер на приходите в разгара на финансовата криза”, заяви заместникът.

“Правителството, което има навика да манипулира броя на случаите на COVID-19, игнорира общественото здраве, като позволява много икономически и социални дейности да започнат твърде рано и сега е в туристически лов, като прикрива броя на смъртните случаи и причините за тях”, заключи Топрак.

Dnews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.