Опозицията в Разград: Борисов да разпореди проверка за 6-те милиона, изхарчени в „Орел”

Проектът за озеленяването на квартал „Орел” беше необходим за града, но той бе опорочен още от задаването на обществената поръчка и лошо изпълнен до самия му край.

Това заявиха на специално свикана пресконференция общинските съветници от СДС Джипо Джипов и Иво Димитров и независимият съветник Милена Орешкова.
Тримата припомниха, че още след обявяването на обществената поръчка за 6 млн. лв. за избор на изпълнител, са алармирали за пороци и недостатъци в методиката, по която ще се възложи мащабното строителство. „Още на старта бяха опорочени параметрите на заданието, даваше се много висока тежест на субективни показатели. Когато дадохме първата си пресконференция по темата и предупредихме за опасностите, ни обвиниха, че сме лаици, че не сме специалисти. Кметът и администрацията му твърдяха, че разградчани няма да дадат нито лев санкции за така зададената обществена поръчка. Днес на финала на проекта имаме наложена глоба на общината от 600 000 лева, потвърдена от две съдебни инстанции”, обясни Джипо Джипов.
Той отправи апел към министър-председателя Бойко Борисов, който се очаква да присъства на церемонията по откриването на обновената градска среда в „Орел” във вторник. „Знам, че господин Борисов е справедлив. Надявам се, че той ще се запознае с това как е изпълнен този проект и няма да позволи да бъде използван като чадър за оправдаване на тази глоба от 600 000 лева, която всички ние ще плащаме”, призова общинският съветник от десницата.
Колежката му Милена Орешкова също отправи призив към Борисов, припомняйки, че тя е бивш общински съветник от ГЕРБ и дълго време бе общински лидер на управляващата партия. „Нека господин Борисов се разходи из квартал „Орел” и да види не само терена около Южния парк, където е предвидено да реже лентата. Да обиколи около детските площадки, градинките и тротоарите в комплекса и ако и на него не му хареса, както сътвореното там не се харесва на хората от квартала, да разпореди проверка, защото беше редно тези 6 милиона лева да се изхарчат в полза на хората”, категорична бе Орешкова.
Съветниците от опозицията представиха пред медиите набор от сигнали на граждани, които алармират, че заложени в проекта детски площадки, пейки, тротоарни настилки, не са изпълнени до деня на официалното откриване на обекта.
„Кметът и неговият екип дължат отговори защо тези части от проекта не са изпълнени, ще бъдат ли те построени до 16 юли, когато изтича срокът за приключване на строителството и залесяването. Ако причината за пропуските е в това, че не са стигнали парите, защо не са стигнали. Това беше една опорочена от началото до края обществена поръчка. По време на изпълнението й гражданите на Разград постоянно изнасяха в социалните мрежи факти за некачествената работа и пропуските. Бяха подавани сигнали до прокуратурата, аз в качеството си на директор на училище „Тургенев” писах на кмета Василев, да поправят тротоара пред учебното заведение, който вече 6 месеца е разбит. В отговор, ние критиците, бяхме обиждани от кмета, а съдът наложи глоба на Разград за над половин милион лева.
Ние не сме разследващ орган, не можем да определим къде и колко са грешките и неизпълнените договорености с Брюксел, които Управляващият орган е констатирал и затова е наказал общинската управа. Но призоваваме гражданите да продължават да подават сигнали, ако видят нарушения и злоупотреби. Ние ще сигнализираме и ЕК и ОЛАФ”, обеща Милена Орешкова.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.