Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса и правата на гражданите.

В препоръката до министър д-р Стойчо Кацаров тя поиска да бъде регламентирана възможност, освен с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на серологично изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, активно неутрализиращи вируса или друг научно валидиран метод, в това число изследването на T-клетъчен имунитет.

Диана Ковачева настоя от влизането в сила на заповедта да бъде създадена организация за гарантиран достъп на гражданите до безплатни бързи антигенни тестове и издаването на „зелен сертификат”, включително – да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за ваксинация, работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за „зелен сертификат”. Например – посочените в заповедта лечебни и социални заведения.

Общественият защитник иска още да бъде надлежно информирана за формата и реда за издаване сертификати на преболедувалите лица, при които заболяването е установено с бърз антигенен тест.

Повод за поредната препоръка на омбудсмана е общественото недоволство и ежедневните жалби на граждани, които са преболедували COVID-19, но заболяването им не е било регистрирано, защото е протекло безсимптомното. При следващо лабораторно изследване обаче, при тях е установено високо ниво на специфични антитела към коронавируса – SARS-CoV-2 и/или наличие на Т-клетъчен имунитет срещу COVID.

Доц. Ковачева подчертава, че тези граждани, съгласно препоръките на лекуващите им лекари, разполагат с имунна защита срещу вируса и за тях е противопоказно да се ваксинират. Именно поради тази причина, те не могат да получат документ за преболедуване и да ползват произтичащите от него права. А след влизането в сила на заповед на заповедта – № РД-01-856/19.10.2021 проблемът за тях се задълбочава.

Cross.bg

Hits: 0

One Reply to “Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела”

  1. С тази мълниеносна и създаваща хаос в обществото заповед ясно си пролича, че здравният министър Стойчо Кацаров като административен ръководител много отдавна не е за тази длъжност понеже е изпълнил критериите на канадския учен-педагог Лоурънс Джонстън Питър. Той е формулирал известния принцип на Питър, който гласи: “В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност”. От принципа на Питър произтичат два основни извода:
    -работата се върши от хората, които още не са достигнали своето ниво на некомпетентност;
    -след известно време всяка позиция в дадена йерархия се заема от сътрудник, който е неспособен да си върши работата.

    р

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.