Одобриха всички кандидати за участие в Националния събор в Копривщица

Всички участници в регионалния преглед селекция от Разградска област за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица – 2022“ бяха одобрени за участие в престижния форум през август.

Общо 227 души – 17 състава и 8 индивидуални изпълнители от пет от седемте лудогорски общини – Разград, Кубрат, Исперих, Лозница и Цар Калоян.

Тричленното жури с председател доц. д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН внимателно проследи изявите на самодейците. Специалистите им дадоха препоръки за коригиране на определени елементи в изпълненията, които ще им помогнат да се представят по-добре в Копривщица. Прегледът селекция се проведе под патронажа  на областния управител д-р Деян Димитров. Всички участници получиха грамоти от него.

Зам.-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри другото събитие на Ронда в парка. Второто издание на фестивала „Читалищата живото наследство на България”. Фестивалът се организира от Община Разград и Регионалния център ”Читалища.

В приветствието си Добрин Добрев изрази своята признателност към самодейците за волята, с която изпълняват своята мисия – да запазват българския бит и култура, да преминава той през примата на съвременните реалности и да се предава на идните поколения. Добрев заяви, че богатият културен календар на Община Разград нямаше да е същият без участието на читалищните състави от региона. „Затова в културния календар вече има собствена дата за читалищата, време и място, където можете да покажете своите умения и талант, богатата дейност, която развивате” – каза той. Той се обърна и към малките зрители на културното събитие с призив да попиват от родители, баби и дядовци традициите, каквито няма никъде по света, като уникалните български шевици, песни и танци.

Във фестивалната програма „Читалищата – живото наследство на България“ участваха близо 200 изпълнители – 21 състава и 4 индивидуални изпълнители от седемте общини в Разградска област. Те представиха обработен български фолклор, обработен и автентичен турски фолклор, както и съвременни песни и танци. Участниците са повече от миналата година, целта на събитието е да се превърне в традиционен форум, на който читалищата да демонстрират основни моменти от работата си през годината.

Край сцена „Ронда” имаше и няколко щанда с лакомства за децата, на единия има надпис „Заедно за Марти”. Средствата от вкуснотиите, предоставени от бизнесмените Исмаил Алишев и Денис Рафетов, ще бъдат преведени за лечението на болния 17-годишен разградчанин Мартин Христов. Пред щанда имаше и дарителска кутия в подкрепа на момчето.

През целия ден представители на няколко читалища обучаваха желаещи да придобият нови умения в различни занаяти в обособен работилнички близо до сцената на фестивала.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.