Общинска награда и букет за успели разградчани

Сесията на ОбС започна с признание и поздрав за успеха на един от местните парламентаристи.

Ремзи Осман, който наскоро стана световен шампион по борба за ветерани за седми път, бе бурно аплодиран от колегите си, а получи и тематичен букет – със златиста декорация и шампионска купа сред цветята, както и пожелания за още много победи на тепиха.

Приета бе и докладната записка за удостояване на Хриса Гамишева с наградата „Никола Икономов“ по случай 1 ноември – Деня на народните будители. Тя е дългогодишен общественик, секретар библиотекар на читалище “Слънчев лъч“ в Островче. Инициативен комитет предложи наградата да бъде връчена на Хриса Гамишева за дългогодишната й народополезна дейност в сферата на духовността и опазване на родовата и селищната памет на Островче. Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония в Деня на народните будители.

От 13-те  докладни записки, представени от зам.-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим, на октомврийското си заседание общинските съветници в Разград подкрепиха 12, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Не събра мнозинство докладна, която не за пръв път влизаше на сесия – съгласие за продажба на два придаваеми общински терена по улична регулация. Заместник-кметът Мирослав Грънчаров обясни, че „придаваема част“ е този участък, който се оставя между улицата и определен имот, ширината му варира от сантиметри до 1,50 м. Съветниците обаче обсъдиха вариант за завишаване на цените на двата терена на улиците „Червен“ и Добруджа“, но това предложение не бе прието, както и предложението с първоначално предложените цени.

Дискусии имаше по докладната записка за приемане на Наредба №30 за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на град Разград. Преди внасянето й на заседание на Общинския съвет проектът е публикуван на интернет страницата на Община Разград за обсъждане, но предложения не са постъпили.  Наредбата се внася съобразно изисквания на МОН. Новият нормативен документ регламентира условията, реда и критериите за осъществяването на приема на деца в първи клас в общинските училища на територията на град Разград. Определени са и прилежащите райони за обхват на шестте общински училища на територията на града.

По-подробно бе обсъждането и на утвърждаване на ценоразпис за продажба на дървесина за физически и юридически лица. Представи я зам.-кметът Добрин Добрев, а на част от въпросите отговори и директорът на „Разградлес“ Свилен Йорданов. Увеличението на цените на дървата средно с 30-40% се налага и е съобразено с промяната в пазарните цени на дървесината, с увеличаването на разходите за добиване, на цените на консумативите – гориво и части на превозните средства, постъпването и на труда. Въпреки увеличението цените на дървата, в общинското предприятие остават по-ниски от тези на държавните. Разлики в полза на “Разградлес“ има и при сравнение със съседни региони с общински дружества – най-масовата обла дървесина в Разград е 82 лв. за куб.м, ще стане 108 лв., в Кубрат и Ветово е по 120 лв.

На сесията бе одобрен годишният отчет относно изпълнението на концесионните договори за 2021 г. От него става ясно, че Община Разград има 7 сключени концесионни договора за различни периоди, единият от които е изтекъл в края на миналата година, не са установени неизпълнения на действащите договори.

Съветниците одобриха и предложението Община Разград да кандидатства за финасиране по процедура за безвъзмездна финансова помощ „Топъл обяд“ по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.