Община Разград ще опита да получи 1 200 000 лева от бензиностанция „Шел“ за следващите 10 години

Община Разград ще обяви публичен търг с тайно наддаване за учредяване на възмездно право на ползване за срок от 10 години на терена от 4267 кв. м, заедно с построената в него бензиностанция „Шел“, решиха на днешното си заседание общинските съветници.

Според подписания преди 25 години договор за отстъпено право на строеж на 1 юли 2019 година Община Разград си възстановява собствеността върху имота.

На 10 юни тази година в местната администрация е получено писмо от „Шел България“ ЕАД – София, от което става ясно, че дружеството иска да ползва бензиностанцията и в бъдеще. Кой обаче ще бъде новият ползвател на имота, ще трябва да бъде решено с търг, в който може да участват и други заинтерисовани от печелившия обект.

Дебатите по темата днес бяха остри и емоционални.

Общинският съветник Стоян Димитров нарече пропуск факта, че общинското ръководство е едва тия дни се е сетило за датата на изтичане на договора и сега предлага на Общинския съвет „на пожар“ да реши казуса.

После стана ясно, че на съвместното извънредно заседание по темата на постоянните комисии по общинска собственост и по законност, е изразено категорично несъгласие

началната тръжна цена за учредяване на правото на ползване, платима еднократно за целия десетгодишен срок и определена от лицензиран оценител, да е в размер на 725 000 лева без ДДС. Прието е предложението на Митко Ханчев от Реформаторския блок цената да бъде съобразена с пазара тук и сега и да стане 1 080 000 лева без ДДС.

Днес на сесията от името на групата на ДПС д-р Левент Апти предложи цената да бъде вдигната още – до 1 200 000 лева.

Ханчев веднага оттегли своето и подкрепи предложението на д-р Апти с мотива, че това ще бъде в полза на Общината и общността тук. Преди това Радиана Димитрова от ГЕРБ също се отказа от своето предложение за цена, което беше в размер на 1 140 000 лева. В стила на „премиера Борисов“, както се изрази Стоян Димитров, той опита да вдигне цената до 1 225 000 лева, но това не бе прието.

Преди гласуването на докладната, Иво Димитров заподозря съвпадение в няколко случки от началото на месеца досега. Според него едва ли е случайно, че в деня, в който Административният съд налага почти 600 000 лева финансови корекции , заради неправомерни критерии и методика за оценяване на предложенията за обществените поръчки по проекта за благоустрояването на жк „Орел“, се получава и писмото от „Шел“, че искат да продължат за ползват бензиностанцията. И в това, че само два дни след това идва оценката за нова начална тръжна цена за ползване на обекта през следващите 10 години – 725 000 лева. Близостта на двете числа накара Иво Димитров да изкаже предположение, че тези пари се появяват съвсем навреме, за да покрият налаганата глоба. И обяви, че ще гласува за по-високата цена за „Шел“, за да останат наистина пари за нуждите на общината.

Божинел Христов от „Кауза Разград“ опита да отложи гласуването за следващата сесия, но предложението му не мина.

В крайна сметка, от 29 съветници в залата, „за“ началната тръжна цена за учредяване право на ползване на имота и  платима еднократно за целия 10-годишен срок да е 1 200 000 лева гласуваха  27 от тях. Един бе против, един се въздържа.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.