Община Разград се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

Община Разград се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия в България се организира за втора поредна година по повод 29 октомври – Световният ден за борба с инсулта. Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес. Във фокуса на общественото внимание се поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен човек или предпазен от инвалидизация.

Новото в кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали. На територията на община Разград витрина с материали на кампанията от утре, 28 октомври, ще бъде позициониран в ДКЦ-1 /поликлиниката/, а плакати и други рекламни материали ще могат да се видят и в още няколко здравни заведения и институции, сред които: МБАЛ “Св. Иван Рилски“; РЗИ; МЦ “Вита Медика“; „Ре Спиро Ултимед Хоспис“ към МЦ “Ре Спиро“ и други. От отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Разград предоставиха рекламни материали и на общопрактикуващите лекари в региона. Видеоклипът от кампанията е публикуван на Фейсбук страницата на Община Разград: Facebook.

Кампанията „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия) намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция при тяхното установяване.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, за да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват хората да изтеглят и да се запознаят с приложението, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот – Stroke Riskometer – Apps on Google Play.

Според данните на Министерството на здравеопазването в България се регистрират годишно около 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.