ОбС отказа подкрепа на дребния бизнес на пазара, но разреши ремонта на ул. „Странджа“

13 от 14-те докладни, включени в дневния ред на Общинския  съвет в Разград за сесията днес, бяха приети от местните парламентаристи.

Не получи одобрение само докладната, която предвиждаше намаление с 50% на наемите по договори за общински имоти на територията на общинския пазар за общо 36 обекта за времето на извънредното положение.

Заседанието на Общинския съвет се проведе в стола на ОП ”Ученическо и столово хранене и почивно дело” съобразно въведените противоепидемични мерки.

Сред докладните, които предизвикаха най-оживени дискусии сред съветниците, бе тази за изменение на бюджета на Община Разград за 2020 г. Част от тях са за допълнителни дейности, които не са били включени в завършилия наскоро проект ремонти в образователните институции в Разград. За 5 детски градини да се предвидят 36 500 лева за ремонтни дейности, решиха съветниците по предложение на заместник-кмета Полина Иванова. Изменение бе извършено и по повод дейностите от културния календар, които не се случиха заради COVID-19. С решението за изменение на бюджета бе изменен и разчетът за капиталовите разходи, свързан с ремонта на ул. „Странджа”. Там бяха предвидени средства от целевата субсидия за капиталови разходи за основен ремонт на ул. „Странджа“ в гр.Разград /от бул. „Априлско въстание“ до фурна „Лазаров“/ в размер на 200 х.лв., както и за проектиране и изграждане на две кръгови кръстовища на нея: до „БИЛЛА“ – за 120 х.лв. и на кръстовището с ул. „Грънчарска“ – за 80 х.лв. Тези средства за 2020 г. са заложени като отделни обекти /строежи/, като обособеност по смисъла на Закона за устройство на територията. Съществуващото разделение на строителните обекти би довело до различно въвеждане в експлоатация на всеки един от тях. В процеса на работа по реализацията на планираните ремонти общинската администрация разработи вариант, при който Община Разград може да се ползва от издаденото и влязло в сила Разрешение за строеж № РС-92 от 03.07.2019 г. за поетапно изпълнение на обект „Реконструкция на ул. „Странджа“ и прилежащите кръстовища в Разград“, което би спестило време за реализацията на ремонта, изразяващо се в евентуален нов инвестиционен проект, последван от изискуемите по ЗУТ процедури. За тази цел е необходимо финансовите средства да бъдат кумулирани в едно перо с наименование „Извършване на строително-монтажни работи на втори участък от инвестиционен проект „Изменение на инвестиционен проект за реконструкция на ул. „Странджа“ и прилежащите й кръстовища в Разград по смисъла на чл.154 от ЗУТ“, тъй като съгласно Разрешението за строеж обектът на строителство е един и следва да бъде въведен в експлоатация съгласно изискванията на ЗУТ. Така с корекцията стойността на ремонта на ул. „Странджа” в Бюджет 2020 е 400 000 лева.

Изменението на бюджета получи одобрението на 18 общински съветника, 8 бяха против, а 1 въздържал се.

Не получи подкрепа обаче докладната записка за намаление с 50% на наемната цена по договори за наем на общински имоти и терени на територията на Общински пазар Разград, за които наемателите са подали заявление за това.

Предложението бе на заместник-кмета Мирослав Грънчаров и на общинските съветници: Антон Монев, Иво Димитров, Наско Анастасов, Румяна Балтова и Свилена Дечева. Докладната бе насочена към представители на дребния семеен бизнес, които се претърпели загуби във връзка със забраните и ограниченията заради COVID-19. Облекченията за тях възлизаха на 6500 лева без ДДС. Част от групите съветници имаха свои предложения за икономическо подпомагане, те не получиха мнозинство, не получи нужната подкрепа, за да се превърне в решение, и докладната на заместник-кмета и представители на 5 политически сили. Две от групите общински съветници – на ГЕРБ и ДПС – не участваха в гласуването, така останалите присъстващи съветници – 16 – не бяха достатъчни, за да влезе в сила намалението с 50% на наемите за ползвателите на 36 търговски обекта на пазара.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.