Областният управител предлага аптеките да дежурят нощем на ротационен принцип

Разградска област вече има Аптечна карта, а областният управител предлага нощни дежурства на аптеките на ротационен принцип.

Това стана ясно на проведеното днес заседание на експертна комисия, назначена със заповед на Министъра на здравеопазването и водено от областния управител Драгомир Златев.

В дискусията участваха д-р Ася Генева – директор на Регионална здравна инспекция, д-р Янка Николова – директор на дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ, Силвена Дочева – зам.-директор на Районна здравноосигурителна каса, Татяна Тодорова – началник отдел в РЗОК, магистър-фармацевт Владимира Маркова от Регионална фармацевтична колегия, Христо Антонов от областната структура на Националната пациентска организация и представители на общините в областта.

Целта на картата, която се разработва за първи път, е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и наситеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, уточниха от пресцентъра на областната администрация..

Документът съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки в областта и др.

Прието бе и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии за необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, като в него бе отразено и предложение на председателя на Общински съвет Самуил д-р Бейтула Сали.

Според становището в област Разград има недостиг на 12 аптеки, 57 магистър-фармацевти и 9 помощник-фармацевти. Като основна потребност в картата е посочена нуждата от разкриване на денонощна аптека в областния град.

Обсъдено беше и предложение на Драгомир Златев и д-р Ася Генева за прилагане в Разград на използваната в други градове практика за нощни дежурства на аптеки на ротационен принцип.

Областният управител благодари на комисията за добре свършената работа и изрази надежда, че областната аптечна карта ще осигури по-добър достъп на населението в Разградско до лекарствени продукти и фармацевтични грижи и услуги. Според него фармацевтиката е добра перспектива за професионално развитие на младите хора в областта ни.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.