Областният управител: Очаквам ремонтът на Техническата гимназия да приключи на 10 април

В ПИСМО ДО Д-Р ДИЯН ДИМИТРОВ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА ПРОСВЕТНОТО МИНИСТЕРСТВО АЛБЕНА МИХАЙЛОВА ТВЪРДИ, ЧЕ ТОЙ НЯМА ПРАВОМОЩИЯТА ДА КОНТРОЛИРА НАЧИНА, ПО КОЙТО МОН УПРАЖНЯВА ИНВЕСТИЦИОННАТА СИ ПОЛИТИКА

„Получих писмо от главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова, в което тя ни „напомня“, че ние – като областна администрация, не трябва да се намесваме в ремонта на училище“, отговори на журналистически въпрос дали в обозримо бъдеще ще приключи ремонтът на гимназия „Шандьор Петьофи“ на днешната си пресконференция д-р Деян Димитров.

Писмото на главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова до областния управител Деян Димитров
Писмото на главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова до областния управител Деян Димитров

Дословно в документа от 18 март 2022 г. се казва: „Благодарим на областната администрация за заинтерисоваността и загрижеността по отношение на напредъка на изпълнявания от Министерството проект, но Ви обръщаме внимание , че с договора е възложен ремонт от МОН в имот, управляван от НПТГ „Ш. Петьофи“ – Разград. В договора ясно са посочени и разграничени страните, които контролират изпълнението – МОН, Професионалната гимназия и Строителният надзор.

Реализирането на проекта се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ и бюджета на Министерството на образованието и науката. Отговаряйки за разходването на средствата Министерството е създало нужните механизми на контрол върху изпълнението на договора за инженеринг.

Като имаме предвид, че областният управител няма правомощията да контролира начина, по който МОН упражнява инвестиционната си политика и задълженията си на бенефициент по ОП „Региони в растеж“, сме изненадани от действията Ви, насочени към имот, който нае е във Ваше управление.“

„Според това писмо, това, че аз се опитвам да помогна ремонтът на училището да свърши в срок, не е в моята компетенция“, коментира епистоларната кореспонденция областният управител. И допълни, че е препратил писмото на министъра на образованието. „Защото функцията на областния управител е функция на ниво министър. Моята и на колегите ми областни управители служебни карти са към Министерски съвет и са подписани от министър-председателя. А писмото до мен е от Албена Михайлова, главен секретар в министерство“, не крие изненадата ди Деян Димитров.

Протокорлът с ангажимента на изпълнитела за срокове на ремонта
Протоколът с ангажимента на изпълнителя за срокове на ремонта

„Въпреки това ние продължаваме да натискаме нещата и имаме протокол от среща между началника на РУО в Разград, директорката на гимназията и представител на фирмата изпълнител на ремонта, на която присъствахме аз и зам.-областният управител Драгомир Златев. На срещата от фирмата изпълнител “Диел трейд” ЕООД поеха „ангажимент до края март да бъдат приключени санитарните възли, да концентрират своята работа в основните корпуси, а от 1 до 10 април 2022 г. /пролетната ваканция/ да се приключат и обезопасят отворите на асансьорите“, доразказа сагата областният управител.

„Това е резултат от срещите, които правим тук за поемане на конкретни ангажименти срокове от тяхна страна. Действия от наша страна по казуса предприехме след като за съдействие към нас се обърнаха началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков и директорката на гимназията Нешка Христова. Аз като представител на държавата на местно ниво съм длъжен да окажа съдействие. И съм на страната на хората тук“, категоричен бе Деян Димитров.

Припомняме, че първият срок за завършване на ремонта бе 31 декември 2021 г. После бе удължен до 31 март 2020 година. Дали това ще се случи, предстои да видим на 10 април, срок от последните обещания на изпълнителя пред представителя на държавата в Разградска област.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.