Областният управител към партиите: Не използвайте децата в предизборната кампания!

Областният управител Драгомир Златев излезе с апел към политическите партии да не използват децата в предизборните си кампании. Ето пълният текст на обръщението.

Във връзка с провеждане на предизборната кампания за народни представители в 48-то Обикновено народно събрание на Република България и предвид предстоящото откриване на учебната година на 15.09.2022 г. апелирам към партиите, коалициите и техните кандидати за народни представители от 18-ти МИР – Разград, участващи в изборите на 2 октомври 2022 г., както и към всички участници в предизборната кампания, да не се допуска използване на децата за политически цели, включително за пряка или косвена агитация.

Въвличането на деца в политическа дейност е нарушение на закона. Съгласно разпоредбите на чл. 11, ал. 1 и 2 от Закона за предучилищното и училищното образование, предучилищното и училищното образование е светско и не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини. Забранява се осъществяването на политическа и партийна дейност. Законът за закрила на детето регламентира, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности” (чл. 11, ал. 4).

Появата на политически лица в образователните институции, независимо от техните мотиви и намерения, може да се интерпретира от обществото като агитация и индиректно използване на децата за отправяне на политически послания.

Драгомир ЗЛАТЕВ, областен управител на област Разград

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.