Областният управител бе на среща във връзка с африканската чума по свинете

 

 

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен участва в работна среща в Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете. Срещата бе открита и ръководена от министъра на земеделието Десислава Танева, в дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и областни управители от цялата страна.

На срещата бе представена актуална информация  по отношението на заболяването в България и Европа, изтъкнато бе, че вече има държава, в която АЧС е допусната и след това вирусът е изчистен без все още да е налична ваксинация за това заболяване – Чехия.

Участниците в срещата обсъдиха конкретни  мерки за спиране разпространението на заболяването в България.

Сред основните мерки е широка информационна кампания сред всички, които по някакъв начин могат да пренесат заразата – стопани на животни тип „заден двор“, ловци, гъбари, билкари, шофьори от държави, в които вече има огнища на заболяването. Кампанията ще се извършва по населени места от експертни екипи от ОДБХ, Областните администрации и местните власти.

e – Razgrad.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.