Областният кризисен щаб: Училищните медици да помогнат в болниците

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса апелира медиците в училищата да помогнат на болниците в Разград и Исперих.

Лечебните заведения са много натоварени, има болни лекари и медицински сестри, персоналът е на предела на силите си, а учебните заведения са на дистанционно обучение. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Зам.-областният управител Нурие Црънгалова призова общинските ръководства да проведат срещи с училищните медици и да ги убедят да се включат в борбата със заразата. От щаба апелираха още кметовете на общини и населени места да се включат активно чрез ресорните си звена в контрола за спазване на противоепидемичните мерки, защото усилията само на РЗИ и ОД на МВР не са достатъчни в сложната ситуация. „Нека представителите на местната власт да налагат и санкции, когато има основания за това. Такова право им е дадено в чл. 209-а, ал. 3 и 4 от Закона за здравето“, заяви Црънгалова.
„Ситуацията в област Разград е тежка. Все още сме в червената зона, но за щастие не сме стигнали заболеваемост от 600 на 100 000 души население“, информира директорът на РЗИ д-р Ася Генева. Към момента този показател за региона е 414, 3 на 100 000. Регистриран е спад от 13,4 % спрямо предходните две седмици, но болниците в региона са все така натоварени.
От МБАЛ „Свети Иван Рилски“ съобщиха, че имат сериозни проблеми с недостиг на медицински персонал заради многото заболели или поставени под карантина. Към 8 часа тази сутрин в лечебното заведение е имало 16 свободни легла за болни от COVID-19. От болницата в Исперих обявиха, че около 70 на 100 от капацитета им е зает от случаи на болни от коронавирус. Там също има недостиг на персонал.
Атанас Дончев от РУО обяви, че според направена в училищата на областта анкета 4,5 % от учениците не разполагат с нужните устройства или интернет връзка, за да се обучават дистанционно. В началния курс този показател е 8 на 100, а в гимназиалния 1 на 100. От РУО препоръчват в тези случаи да се търсят варианти за разпечатване и разнасяне по домовете на нужните учебни материали, като кметствата на населени места се включат активно в процеса.
От ОД на МВР докладваха, че на разположение в момента е по-малко от 60 % процента от личния състав. Въпреки това пазителите на реда са оказали съдействие на РЗИ в 246 техни проверки. Направени са 1173 проверки по адрес на карантинирани, като са съставени 223 предупредителни протокола и 31 акта за административни нарушения.

На своето онлайн заседание Областният кризисен щаб за борба с коронавируса взе следното РЕШЕНИЕ:

– Представителите на компетентните институции на територията на област Разград – РЗИ, ОД на МВР, ОБДХ, ДИТ, в рамките на функционалната си компетентности при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, да упражняват стриктен контрол по спазване на територията на област Разград на противоепидемичните мерки, постановени със заповедта на Министъра на здравеопазването от 25 ноември;
– Органите на местното самоуправление и местната администрация, при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Разград, съгласно чл. 209“а“, ал. 3 и 4 от Закона за здравето, като разпореждат организационни мерки, в случай на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни от съответната община;
– Териториалните структури на централната изпълнителна власт и местните власти в област Разград да организират дейността си по начин, който осигурява спазване на противоепидемичните мерки, посочени в заповедта на Министъра на здравеопазването;
– Остават в сила в срок до 21.12.2020 г. приетите на предишните заседания на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в област Разград мерки: вспециализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни в област Разград не се допускат посещения на външни лица за посочения период; общинските кметове и кметовете на населени места в областта да извършват разяснителната и контролната дейност по спазването на постановените противоепидемични мерки; ограничава се провеждането на битаци и ежеседмични пазари в населените места до 21.12.2020 г. Функционирането на общинските пазари да продължи при строго спазване на противоепидемични мерки като се създаде организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят предпазна маска за лице.
– Да бъдат проведени заседания на общинските кризисни щабове за борба с коронавируса. Кметовете на общини на територията на област Разград да издадат заповеди, в които да включат противоепидемичните мерки, включени в настоящото решение. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община;
– Контролните органи: общинските администрации, РЗИ-Разград, ОД на МВР-Разград, ОДБХ-Разград и Дирекция „Инспекция по труда“-Разград да продължат да изпращат ежеседмични справки за извършени проверки за спазване на противоепидемичните мерки всеки петък до 11.00 часа на официалния имейл адрес на Областна администрация Разград: rz.oblast@rz-government.org.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.