Областният кризисен  щаб: Кметовете на общините да вземат допълнителни, по-строги мерки, извън тези в заповедта на министъра на здравеопазването за борба с коронавируса

Българският червен кръст обявява Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ с SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори

На днешното си заседание Областният кризисен щаб излезе с нови, по-строги мерки за борба с коронавирус COVID-19:

  • Кметовете на общините да вземат допълнителни, по-строги мерки, извън тези в заповедта на министъра на здравеопазването от 13 март;
  • Местната власт да оказва пълно съдействие на органите на МВР и служителите на РЗИ, във връзка с поставените под карантина лица;
  • Да се изпрати искане до БАБХ за осигуряване на средства за дезинфекция за трите болници на територията на областта, общопрактикуващи лекари и учреждения на територията на областта;
  • Очакваните 1700 чифта предпазни очила и 800 предпазни маски за многократна употреба да се разпределят на болниците в Разград, Исперих и Кубрат, Спешна помощ, общопрактикуващите лекари.

Областният кризисен щаб препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти и да спазват добра лична хигиена. В случай на появили се вирусни симптоми да се търси личния лекар по телефона, а не да се предприемат лични посещения, защото това може да създаде опасност за околните.

Областният управител Гюнай Хюсмен ръководи заседанието, в  което участваха представители на  всички институции на територията на областта, ангажирани с проблема – РЗИ, РЗОК, болници, ОД на МВР, РСПБЗН, представители на общини, Центърът за спешна медицинска помощ, Българският лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари, БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и др.

Зам.-директорът на РЗИ – Разград д-р Анатоли Стойнов представи актуалната обстановка в областта: на този етап тук няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19, но информира, че 14 лица са под карантина.

Той запозна членовете на щаба със заповедта на министъра на здравеопазването, според която всички български граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание на органите на граничния здравен контрол.

Д-р Стойнов подчерта, че съгласно заповедта, лица с чуждо гражданство се проследяват за 14-дневен период от лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има сключен договор за оказване на медицинска помощ. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, се поставят с предписание на регионалните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице. Всички лица, поставени под карантина са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок. Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява, допълни още д-р Стойнов.

Областният управител благодари на всички институции и на кметовете на общини за мерките, които са предприели, за създадената организация, предприетите действия и синхрон по засилване на превантивната дейност срещу навлизането и разпространението на Коронавирус инфекцията на територията на област Разград и опазване здравето на гражданите. Той призова до утре всички институции да представят справка за необходимите предпазни средства и дезинфектанти.

Директорът на ОД МВР – Разград информира, че предстоят съвместни проверки на МВР с РЗИ против спекулата, ще се проверяват търговски обекти, както и контрол на лицата под карантина. Той информира още, че са предприети извънредни мерки за сигурност за служителите на МВР, както и в сградата на МВР.

Началникът на РУО -Разград Ангел Петков съобщи, че за подобряване на стартирало електронното обучение на учениците  просветното министерство ще предостави компютри на училищата, които ще могат да се ползват и от учениците, които няма собствени.

Областният управител отново призова децата да не се събират заедно, а да си стоят в вкъщи, защото изолацията е тази, която ще предотврати разпространението на болестта.

Д-р Милена Кехайова обяви, че Българският червен кръст обявява Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“. Това става чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС. С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите от всичко необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19. За бедстващите лица и семейства ще има осигурени хранителни продукти от набирателната кампания на BILLA, каза още д-р Кехайова.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.