Областният информационен център представи проекта на Споразумението за партньорство на България с ЕК за периода 2021-2027 г.

Екипът на Областен информационен център – Разград представи днес проекта на Споразумението за партньорство  на България с Европейската комисия за програмен период 2021-2027 г.

Това стана онлайн чрез платформата ZOOM, в съответствие с въведените противоепидемични мерки в страната. Срещата е част от национална информационна кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове  в страната, която се провежда в периода 22 ноември – 17 декември.

Участници бяха представители на общини, институции, фирми, неправителствени организации, културни институти, медии и граждани от региона и страната.

Експертът в центъра Бехидже Ахмедова представи проекта на стратегическия документ за България, който очертава основните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика и Общата политика в областта на рибарството на Европейския съюз през настоящия програмен период. Споразумението поставя и рамката за управление на средствата от европейските фондове в страната.

В годините до края на 2027-ма, а и до три години след това, инвестиции с европейско финансиране ще се осъществяват в рамките на пет политически цели на Съюза: „По-интелигентна Европа”, „По-зелена Европа”, „По-свързана Европа”, „По-социална Европа” и „Европа по-близо до гражданите”, както и по Фонда за справедлив преход.

Средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове ще бъдат предоставяни чрез десет програми: „Развитие на регионите”, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията”, „Транспортна свързаност”, „Околна среда”, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация”, „Образование”, „Развитие на човешките ресурси”, „Храни и основно материално подпомагане”, „Техническа помощ” и „Морско дело, рибарство и аквакултури”. Те ще се финансират от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд плюс, Европейския фонд за морско дело и рибарство и Фонда за справедлив преход. Средствата, които ще се предоставят общо от тези фондове надвишават 13 млрд. евро за страната ни.

През настоящия програмен период 2021-2027 г. чрез новите програми ще се прилага интегрирания териториален подход на развитие. Това ще стане чрез инструмента „Интегрирани териториални инвестиции”, който комбинира различни ресурси за оптимално постигане на целите на местно ниво.

Интервенциите ще се осъществяват на базата на интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите от ниво NUTS 2.

Проектите, които ще се финансират трябва да бъдат предварително идентифицирани в плановете за интегрирано развитие на общините чрез подхода „отдолу-нагоре“ и отразени в интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите. Разградските проекти ще попаднат в Северен централен район.

Екипите на Областните информационни центрове ще участват в процеса по изпълнение на интегрираните териториални инвестиции. Те ще участват в Звената за медиация и Звената за публични консултации към Регионалните съвети за развитие.

Подходът „Водено от общностите местно развитие” ще се прилага за трети програмен период в България. За периода 2021-2027 г. броят на местните инциативни групи (МИГ) в страната се очаква да бъде между 80 и 100. Финансирането за тях ще е многофондово. То ще „разчита” на 10% от водещия за подхода Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и от ЕСИФ, с по 2% от бюджетите на 4 програми: „Конкурентоспособност и иновации в предприятията”, „Развитие на човешките ресурси”, „Образование” и „Околна среда”.

На територията на Разградска област включително, могат да се сформират и нови МИГ, които да разработят стратегии и да кандидатстват за финансиране. Предвиденият общ бюджет за подхода „Водено от общностите местно развитие“ в цялата страна ще надвишава 600 млн. лева.

Подкрепа за нашата страна ще бъде налична още и през 12 програми за териториално сътрудничество. Кандидати от Разградска област ще могат да се включат в 8 от тях: Програма за трансгранично сътрудничество по вътрешните граници на ЕС между България и Румъния, Многодържавна програма за трансгранично сътрудничество в Черноморския басейн, Програма за трансгранично сътрудничество „Дунав”, Програма за сътрудничество в района на Средиземно море, Програмите за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ”, Програма за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРАКТ”, Програма за междурегионално сътрудничество „ЕСПОН” и Програма за междурегионално сътрудничество „УРБАКТ”.

Очаква се Споразумението за партньорство за периода 2021-2027 г. да бъде подписано до края на годината, след което да бъдат одобрени и новите програми.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.