Областната епизоотична комисия: Не пускайте домашните птици навън заради опасност от птичи грип

След заседание на Областната епизоотична комисия днес областния управител Гюнай Хюсмен издаде специално заповед, с която разпорежда всички общини в Лудогорието да свикат своите епизоотични комисии и да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на инфлуенцата по птиците на тяхна територия.

И още: Да се предприемат мерки за биосигурност в птицевъдните обекти и за вирусологични изследвания; да не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете и контакт с диви птици. При поява на каквото и да е заболяване или смърт на птици, незабавно да уведомят обслужващия ги ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Същото задължение ще имат и ловци, дивечовъди, биолози, еколози и др.

Заседанието на Областната епизоотична комисия бе свикано заради заповед на проф. д-р Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ, с която се изисква незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната заради птичия грип.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев обяви, че в Разградско няма регистрирани случаи на птичи грип и обясни, че превантивните мерки се предприемат още сега, за да не се допусне разпространение на заболяването. Според д-р Драмалиев рисковете не бива да се подценяват предвид факта, че Разградска област е сред тези със силно развито птицевъдство. И припомни, че миналата година това заболяване влезе и във фермите, и за първи път имаше масово измиране на птици.

/e-Razgrad/

Снимка: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.