Областната администрация: Важно за приемащите бежанци от Украйна!

Всеки, който настанява група в хотел или човек от Украйна в дома си, трябва да направи няколко задължителни неща, съобщават от Областната администрация в Разград:

Незабавен контакт с РЗИ (на дежурния телефон – 084/611148) за тестване за COVID 19 на бежанците от Украйна, ако тест не е направен на границата и съответно нямат зелен сертификат. В РЗИ са осигурени безплатни бързи тестове.

Тест може да бъде направен и в Приемното спешно отделение към МБАЛ „Св. Иван Рилски“, където при необходимост хората ще бъдат и прегледани.

В тридневен срок домакинът или приемащата организация са задължени да регистрират настанените при тях лица в Районно управление на МВР по местоживеене – служба „Миграция“. При регистрацията се представят личните документи на домакините и лични документи на търсещите подслон. Задължително е личното присъствие на украинските граждани, като се отбелязва дали желаят да получат статут на бежанци или хуманитарен статут. Подаването на заявлението гарантира получаване на личен номер на чужденец, който дава право на безплатна здравна помощ в системата на държавното здравеопазване, легален достъп до трудовия пазар,  както и възможност на децата да посещават детска градина или училище.

Ако лицето не желае да получи специфичен статут, то има право на 90-дневен престой в страната като турист. В този случай не е възможно да ползва безплатна здравна помощ, безплатен достъп до образователната система, както и не може да работи в България.

При подаването на заявлението се попълва и анкета със следните въпроси:

  • От какво имате нужда на първо време (дрехи, обувки, лекарства и др.)?
  • Желаете ли детето/децата Ви, да посещават детска градина или училище (ако е приложимо)?
  • Имате ли желание за работа, в каква сфера?

От областната администрация припомнят,  че е създаден Областен координационен щаб, който ще обработва информацията от анкетните карти и ще координира действията с Бюрото по труда, Регионалното управление на образованието, Българския червен кръст и др. за последваща помощ и подкрепа.

Сигнали се приемат на електронна поща: rz.oblast@rz-government.org. Постъпващата информация се обобщава в споделени файлове, достъпни за всички институции – таблица с наличните ресурси и таблица с необходимите ресурси.

При необходимост от медицинска помощ, препоръката е да бъде посетен Център за спешна и неотложна помощ, за което не се плаща. Медицински услуги в ДКЦ, МБАЛ и други медицински центрове се заплащат по ценоразпис до подаване на заявление за получаване на личен номер на чужденец.

Координаторът към областната администрация в Разград отговаря на тел: 0896380316 и съдейства при възникнали казуси и необходимост от координация между институциите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.