Обичаите на Лудогорието представиха самодейци от Лознишко на международен фестивал в Анкара

Самодейците от читалище „Христо Ботев“ в лознишкото село Веселина участваха в Международния фестивал на културата и изкуството „Анадолски дни“ в Анкара и представиха обичаите на Лудогорието, съобщи ръководителят на групата Айше Реджеб.

Поканата към фолклорната и танцовата група била по покана на Сдружението за икономическо изследване и социално подпомагане на балканските изселници „BISAV“, със съдействието на кмета на община Лозница Севгин Шукри.

Изявата на самодейците от Лозница била на централния фестивален площад на община Етимесгют в „Балканската вечер“ на феста. Те представили „Турски сватбени мотиви от Лудогорието“- творчески продукт на д-р Айше Реджеб и колегата й Алипи Алеков. Изпълнителите са пресъздали показване на чеиза на булката и сватбени игри и танци от предсватбения ритуал.

Творческата продукция предизвикала голям интерес от страна на турската телевизия TRT1, чийто екип направил интервю не само с ръководителите на групата, но и с всички участници.

Фестивалът „Анадолски дни“ е с широко международно участие на представителите на турските общности от различни държави. Това е 24-то издание на събитието –  място за изява на най-добрите творци в сферата на изкуството, художествените занаяти, културата и музиката. По информация на организаторите фестивалът привлича всяка година от 30 000 до 100 000 души местна публика и гости от различни държави

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.