Обилен снеговалеж в района на Кубрат, оранжев код за интензивни дъждове в пет области

Обилен снеговалеж има в района на Кубрат, там видимостта е намалена до 50 – 60 метра. А оранжев код за интензивни дъждове е в сила за пет области в страната, за останалите 23 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Оранжев код е обявен за областите – Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 mm.

Жълт код важи за областите – Разград, Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 mm.

Цяла нощ затворен заради паднали дървета остана прохода „Петрохан”. Към сутрешните часове проходът все още остава затворен. Шофьорите могат да ползват алтернативни маршрути – път Е-79 от Монтана  към Мездра и от там през Искърското дефиле или по АМ “Хемус” до София и обратно.

В областите Разград, Шумен, Силистра, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник в идната нощ дъждът ще се примесва със сняг. За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг.

Там ще има значителни валежи, предимно от сняг. Сумарните количества ще са между 15 и 25 mm. Ще се образува нова снежна покривка – около 10 cm, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.

Валежите ще продължат до вторник включително, като в по-голямата част от Северна България и планините валежите ще са от сняг, а в Южна и Източна България от дъжд.

В сряда валежите постепенно ще спират. В четвъртък, след временни разкъсвания и намаления, облачността отново ще се увеличи и ще завали слаб сняг. Температурите ще се понижават постепенно и в четвъртък и петък минималните в цялата страна ще са отрицателни, а в по-голямата част от Северна България и дневните ще остават около и под 0 градуса.

Следващия уикенд сутрин на места в Северна България температурите ще се около и под минус 15°C, а дневните ще са отрицателни за цялата страна.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.