Обезопасиха гнездото на единствените щъркели в Кубрат

Служители на „Електроразпределение Север“ поставиха метална платформа за единственото действащо щъркелово гнездо на територията на Кубрат. Екипът монтира съоръжението на улица „Мадара“.

В средата на пролетния сезон за късмет на кубратчани, двойка млади щъркели успешно сви гнездо на един от уличните стълбове в лудогорския град, предизвиквайки много положителни емоции, но и притеснения в някои домакинства, които призоваха за съдействие Община Кубрат и местното ЕРП с искане за изграждане на платформа, тъй като гнездото беше нестабилно, а и веднъж беше паднало, след което птиците го възстановяваха сами. Беше премахната и уличната лампа под него, тъй като рискът от пожар в гнездото беше реален. Но сега осветителното тяло вече може да бъде върнато на мястото му.

Представителят на  „Електроразпределение Север“ Десислав Николов, който живее в Кубрат, обясни още в началото на месец юни, че монтирането на повдигаща платформа по време на престоя на птиците в гнездото е невъзможно според изискване на РИОСВ и пое ангажимент това да се случи наесен.

„Днес свалихме гнездото, поставихме конструкцията и почистихме електросъоръжението от птичи екскременти, съдържащи вредна за проводниците киселина. След тази процедура гнездото беше върнато върху изградената платформа и стабилизирано, за да устои на зимата, след което се очаква двойката щъркели да укрепи гнездото най-добре и по свой вкус“, обясни любезно техникът Сергей Иванов.

Представителите на ЕРП „Север“ споделиха също, че е много важно да бъде върнат същият материал на мястото от където е взет. „Щъркелите са изключително умни и социални птици и разбират за подмяната моментално при пристигането си, след което отказват да се върнат в същото гнездо. За това е важно да се върне оригиналният материал, тъй като тези птици усещат подмяната“, обясниха още техниците, след което заявиха шеговито, че тристайният апартамент за бъдещите родители е готов.

Живеещите на улица „Мадара“ в Кубрат семейства наистина се надяват при благополучното си пристигане младите птици да се сдобият и с първите си рожби, тъй като през изминалия размножителен сезон двойката остана бездетна. Празно гнездо показаха и заснетите през лятото въздушни кадри. Всички се надяват птиците да донесат късмет на улицата, а също и на целия град.

Монтираните платформи от електроразпределителното дружество за предпазване живота на щъркелите от началото на годината са вече около 10 в общината, а предстои да бъде монтирана платформа и в село Мъдрево. Съоръжения се проверяват постоянно, като повишено внимание обаче техниците обръщат по-особено към село Божурово, в което гнездят средно около 10 двойки щъркели, най-много щъркели в едно село в цяла Североизточна България.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна може да са фатални за птиците, а от друга – причиняват щети и прекъсвания по мрежата.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Радослав СТОЙКОВ

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.