Нов рентгенов апарат в поликлиниката

Новият рентгенов апарат в Диагностично-консултативния център в Разград вече работи.

Средствата за него са от бюджета на Община Разград след одобрение от Общинския съвет. Стационарната графична рентгенова уредба беше представена пред журналисти и ръководството на местната управа: председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметовете Добрин Добрев, Полина Иванова и Хабибе Расим, както и секретаря на Община Разград Нели Добрева.

Възможностите за по-бърза и качествена диагностика с новия апарат показаха управителят на ДКЦ-1 д-р Николай Денев и рентгенологът д-р Атанас Тодоров. „Това е един конвенционален дигитален апарат от последно поколение. За разлика от старите апарати тук няма касети, филми, а образите при диагностика с него са значително по-прецизни. Изследването е на много по-високо ниво и позволява да се прави по-бърза и по-добра диагностика“, каза рентгенологът д-р Атанас Тодоров. По думите му обработката на снимките става в рамките на минута-две, не както досега – най-малко 20 минути, а понякога – час-два.

Новият апарат е на стойност 159 474 лв. Рентгенът е унгарски, като някои от основните модули са американски, произведени от световен лидер в този вид апаратура. „На ден през рентгена минават около 50 пациенти. В натоварените дни достигат 70 човека, а в по-ненатоварените не падат под 30-40 души“, допълни д-р Атанас Тодоров.

От името на ръководството на Община Разград зам.-кметът Добрин Добрев изрази задоволство, че за няколко месеца със съвместни усилия от страна на местната управа и на Поликлиниката е направено всичко възможно, за да се случи вземането на решение, купуването и инсталирането на новия рентген. „Това е от изключителна важност не само за жителите на община Разград, но и на цялата Разградска област, тъй като апаратът се използва и от пациенти от региона. Използването му ще подпомогне осигуряването на по-добро и качествено здравеопазване, което е част от политиката, която Община Разград води в полза на гражданите“, каза още Добрин Добрев. Той пожела на екипа, който работи с рентгена, да има много успешно разчетени диагнози, които навреме да помагат за лечението на жителите на региона.

Подмяната на старата апаратура се наложи поради амортизацията на рентгена, закупен като рециклиран през 2010 г. За стария рентген липсваха и части и това затрудняваше медицинското обслужване на пациентите, имаше и периоди, в които спираше работа, обясниха медиците.

Инсталирането на стационарната директно дигитална графична рентгенова уредба, както и получаването на разрешителни от страна на държавни институции за влизане в експлоатация, е отнело технологично време, в което са били изнесени на друго място само мамологичните прегледи, но ръководството на Поликлиниката вече разполага с всички необходими лицензии и рентгенът осигурява медицинското обслужване на пациентите, които имат нужда от диагностика. С него работят двама рентгенолози – д-р Атанас Тодоров и д-р Теодора Павлова. При подготовката за инсталирането на новия рентген е извършена и реконструкция на помещенията, като към използваните досега помещения е добавено още едно, използвано преди за фотолаборатория за промиване на филми.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.