Нов областен управител на Разград?

Партиите от управляващото мнозинство – “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, разпределиха помежду си позициите на новите управители и част от техните заместници в 28-те областни управи в страната.

Според разпределението, с което “Капитал” разполага, първата политическа сила – ПП, ще предложи свои кандидати за поста в 13 области.

Втората по големина партия в управляващата коалиция – БСП, ще излъчи областни управители в пет области, а третата – ИТН – в шест. ДБ ще има областни управители в четири области. От управляващата коалиция неофициално коментираха за “Капитал”, че това разпределение не е окончателно и не е изключено да претърпи промени.

Областните управители се назначават от Министерския съвет и провеждат политиката на правителството в дадената област, като едно от важните им правомощия е да осъществяват контрол върху териториалните звена на централните органи на изпълнителната власт като областни и регионални инспекции. Другото важно правомощие е да следят за законосъобразността на актовете на органите на местно самоуправление – общинските съвети и кметовете, както и да ги връща за повторно обсъждане в общинските съвети или да ги оспорват пред административните съдилища.

Кой къде

Според разпределението “Продължаваме промяната” ще има областни управители във Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол.

Хора на БСП ще оглавят областните управи в Благоевград, Бургас, Добрич, Смолян и Софийска област.

Партията на Слави Трифонов ще предложи областния управител на София-град, което означава, че той ще трябва да осъществява контрол върху актовете на софийския кмет Йорданка Фандъкова и върху доминирания от ГЕРБ и ВМРО Столичен общински съвет. В последните години решенията на столичните власти, включително и предизвикалите скандали, не предизвикваха реакция от областните управители, назначавани от управляващите мнозинства на ГЕРБ.

Партията на Трифонов ще има областни управители още във Враца, Кюстендил, Плевен, Разград и Русе.

Представители на “Демократична България” ще оглавят областните управи в Пловдив, Хасково, Велико Търново и Видин.

На този етап все още не са ясни имената на новите областни управители с изключение на номинациите на “Демократична България”. От обединението твърдят, че те ще бъдат излъчени от една от партиите в коалицията – ДСБ, защото само тя няма свои представители в централната изпълнителна власт. Останалите две партии – “Да, България” и “Зелено движение”, имат свои министри в правителството на Кирил Петков.

Номинациите на ДБ

Начело на областната управа в Пловдив ще застане лидерът на пловдивската организация на ДСБ Йордан Иванов, който е и зам.-председател на общинския съвет в Пловдив от “Демократична България”. Бившият депутат от обединението от предишния парламент Катя Панева се очаква да оглави областната управа в Хасково, а общинският съветник от Горна Оряховица Людмила Илиева, която е и член на националното ръководство на ДСБ, ще застане начело на Великотърновска област. Адвокатът Любен Иванов, който беше водач на листата на “Демократична България” във Видин, се очаква да оглави областта.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.