Нов метод запазва косата при химиотерапия

Пациентите с онкологични заболявания у нас вече имат достъп до метод за съхраняване на косата при лечение с химиотерапия.

В България започна да функционира първият апарат по иновативна технология, която въздейства на космените фоликули чрез охлаждане на скалпа и по този начин позволява косата на пациента да бъде запазена по време на лечението. Технологията Paxman стартира пилотно в клиниката по химиотерапия към МБАЛ “Сердика” в София. Новата апаратурата беше представена в Световния ден за борба с рака 4-ти февруари от водещия специалист в онкологията у нас д-р Красимир Койнов.Около 350 000 са болните от рак в България, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. У нас годишно се регистрират повече от 30 000 нови заболели, обяви д-р Койнов, който е един от водещите специалисти по медицинска онкология в България, работил дълги години в УМБАЛ Царица Йоанна (ИСУЛ), а понастоящем ръководител на отделението по медицинска онкология на МБАЛ Сердика.Технологията, наречена на своя създател Глен Паксман, се прилага по света от години. Досега с нея са лекувани повече от 100 000 пациенти в 35 държави.По данни на производителя около 75% от пациентите запазват напълно или частично косата си, така че да не им се налага да носят перука или кърпа за глава.

Анна Паркър, която е част изобретателския екип и е у нас специално за старта на технологията в България, обобщи, че успеваемостта на метода е различна при различните лекарствени режими. При антрациклиновите препарати, които се ползват за лечение на хематологични ракови форми (левкемии и лимфоми), успеваемостта е около 45%, а при таксаните (ползвани за лечение на туморни заболявания като рак на дебелото черво, ректума, гърдата, белите дробове и др) – над 70%.

Ако за някои хора запазването на външния вид на заболял човек е въпрос на суета, за хората, сблъскали се със страшната диагноза, това е начин да съхранят самочувствието си и да преодолеят по-лесно страничните ефекти от лечението, сподели Невена Манолова от сдружението Дара Хелп, което от години помага на пациентите и техните семейства с консултации, психологическа подкрепа и информация за лечението на страшната болест.

Според данни на Световната здравна организация заболяемостта от рак през 2018 г. е достигнала 18,1 млн. новорегистрирни заболели и 9,6 млн. смъртни случая в следствие на болестта. Годишно всеки пети мъж и всяка шеста жена от населението на планетата се разболява от рак. Най-голям е делът на туморите на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.