Новото румънско центристко правителство спечели вот на доверие в парламента

Центристкото правителство на малцинството на Румъния начело с Лудовик Орбан спечели вот на доверие в парламента, отключвайки процеса по номиниране на нов кандидат за еврокомисар на страната, предаде “Ройтерс”.

“Мина с 240 гласа”, каза депутат пред репортери. Правителството на Орбан, което ще замени отиващия си кабинет на Виорика Дънчила, се нуждаеше от 233 гласа, за да спечели вота.

Новата Европейска комисия трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но политическите промени в Букурещ попречиха на номинирането на нов кандидат за комисар, което отложи срока за началото на декември.

Правителството на Дънчила беше свалено с вот на недоверие през октомври.

В проекта за програма на управлението на лидера на Националлибералната партия се казва, че той ще се опита бързо да прокара ревизия и коригиране на “токсични” данъчни и правосъдни мерки, предприети от сваленото правителство през последните 3 години. В програмата Орбан посочва също, че разчита на бързо одобрение в парламента на бюджета за следващата година. Той обещава и овладяване на фискалния дефицит, който е под позволените от правилата на ЕС 3% от БВП.

Новият кабинет ще е на власт до провеждането а парламентарни избори следващата година.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.