Новоотпадналите от училище намаляват, но се увеличават децата, които не ходят на забавачница

В началото на учебната 2019/2020 г., броят на новоотпадналите деца и ученици в страната е намалял два пъти, в сравнение с миналата учебна година, но въпреки това се отчита влошаване на резултатите по обхващането на децата на 5,6 и 7 години, спрямо миналата учебна година.

Това съобщи днес началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков на работна среща в областната администрация в Разград за координиране на дейностите по прилагане на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

През учебната 2019/2020 г. на територията на Разградска област, след осъществени 1002 посещения на място, е установено, че са записани 119 деца и ученици в детски градини и училища.

При обходите е констатирано, че има деца и ученици, за които е подадена информация, че са отпаднали, но всъщност голяма част от тях са записани в друго учебно заведение. 758 от обходените деца и учениците са в чужбина. На посочените адреси на 92 деца и ученици не живее никой. За тях ще бъде поискана справка от ОД на МВР за установяване на местонахождението на семействата им.

Усилията приоритетно са насочени и към 5-, 6- и 7-годишните деца, които е трябвало тази учебна година да постъпят за първи път в подготвителна група или в първи клас, но не са записани в детска градина или училище и новоотпадналите към 01.12.2019 г. в същата възраст, защото те са най-голям шанс да бъдат задържани в образователната система.

За сравнение, през учебната 2018/2019 г. са осъществени 1117 посещения на място за 1121 деца и ученици. Записаните деца и ученици тогава са 36, а 1003 са били в чужбина. 57 от подадените в информационната система са били с неизвестен или друг адрес. Пак тогава е установено, че 25 са децата и учениците, в чиито семейства има различни причини за незаписване в училище – незаинтересованост, липса на финансови средства и др. Имената на тези деца са подадени на РД „Социално подпомагане“ – Разград за подпомагане на семействата.

„Към момента продължава обхождането на необхванатите деца и ученици като преобладават 5 и 6 годишни деца, голяма част от които до сега не са били в образователната система. Обработват се протоколи на деца, родени през 2013, 2014 и 2015 година. След приключване на обходите, ще се набележат мерки и  дейности за връщане в образователната система на необхванатите деца и ученици, живеещи на територията на областта“, каза още Ангел Петков.

Зам.-кметът на Разград Милена Орешкова сподели мнение, че е осъществено едно много добро взаимодействие между институциите, пряко ангажирани в изпълнение на дейностите по механизма. За по-голямата част от обходените деца и ученици е установено, че пребивават със семействата си в чужбина. При завръщането им в населените места, в които има само една детска градина и/или едно училище ръководствата на образователните институции със съдействието на екипите за обхват своевременно ги записват, но е необходимо тези деца редовно да посещават училище. „Проблемът е не, че децата и учениците не са обхванати, а колко често посещават градина или училище“, каза още Орешкова.

На срещата стана ясно още, че липса на обществен транспорт за посещения в отдалечени населени места също е проблем, който предстои да бъде решен.

В среща участваха още зам.-областният управител Евгени Драганов, началникът на РУО-Разград Ангел Петков, изп.-директор на СНЦ „Жанета“ Росен Аврамов, представители на ОД на МВР и РД „Социално подпомагане“

/e-Razgrad/

Снимка: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.