Нови валежи до края на седмицата, после по-хубаво време

НОВ СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ЦИКЛОН ЩЕ ВЛОШИ ВРЕМЕТО НАД СТРАНАТА В ЧЕТВЪРТЪК, ПЕТЪК И СЪБОТА

Днес само на изток ще превалява, на запад и в централните райони валежи няма да има, но това е подготовка за ново, съществено влошаване на времето.

Над Централното Средиземноморие ще се формира нов циклон, който с движението си на изток през Гърция ще влоши отново съществено времето над странта.

Още в четвъртък сутринта над югозападните райони ще започнат валежи, които през деня ще обхванат постепенно цялата страна. Най-много дъжд се очаква над югозападните и южни райони, но ще вали практически навсякъде, показват средносрочните модели.

В четвъртък на запад температурите ще са ниски, очаква се сняг да вали в планините и да се образува снежна покривка, най-вероятно снежната граница ще се спусне до около 700-800 метра надморска височина. В по-високите планински части ще вали сняг.

В петък и събота облачността остава значителна и с прекъсвания ще продължи да вали дъжд в низините, а сняг в по-високите планински части. Температурите по високите западни полета остават по-ниски – до 5 – 7 градуса, на изток ще е по-топло.

С придвижването на циклона на изток времето постепенно ще се подобрява и след студа и валежите в четвъртък, петък и отчасти в събота, в неделя вече ще видим по-сериозно подобрение.

Това ще е и началото на по-дълъг и по-хубав октомврийски период, с повече слънце и по-високи дневни температури. Средиземно море ще спре да ни праща циклони, над Балканите атмосферното налягане ще се повиши и това е рецепта за хубаво време.

Очаква се дневните температури през следващата седмица да се повишат до нормалните за този период на октомври и в низините на страната, в отделни дни, да се доближат до 18 – 20 градуса.

Dnews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.