Новият Генерален консул на Република Турция Сенем Гюзел се срещна с кмета и областния управител на Разград /обновена/

Дипломатът ще организира още този месец в столицата на Лудогорието представянето на възможности за стипендии за висши учебни заведения в южната ни съседка, ще доведе тук и бизнесделегации

 

Новият Генерален консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел днес бе на първото си официално посещение в Разград и се срещна с кмета на Разград Денчо Бояджиев и областния управител Гюнай Хюсмен.

По време на срещата Денчо Бояджиев разказа на Сенем Гюзел за сътрудничеството между Разград и двете турски общини побратими – Авджълар и Одунпазаръ. Представи икономическия профил на Община Разград с развитите фармацевтична и хранително-вкусова промишленост, културните и туристически дадености, както и спортните постижения.

Кметът покани Генералния консул на следващо посещение, по време на което да разгледа културните забележителности на Разград.

Сенем Гюзел сподели впечатленията си от посещенията си в района и обяви, че ще работи за задълбочаване на икономическите връзки между България и Турция. Заяви, че ще организира посещения на турски бизнес делегации в района.

На официалната на среща на г-жа Сенем Гюзел с областния управител Гюнай Хюсмен присъстваха и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и главният секретар на Разград Михаил Тодоров.

Областният управител запозна Генералния консул с реализираните дейности на база подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация – Разград и Областната управа на Одрин, като даде примери за организираните многобройни работни посещения за обмен на опит на специалисти от различни сфери, ученици, студенти, спортисти, културни дейци. Гюнай Хюсмен представи и проектите в област Разград, реализиращи се със средства от Турската агенция за икономическо сътрудничество като ремонта с цел енергийна ефективност на  най-старото читалище в град Разград – „Развитие 1869”, новостроящата се църква „Свети цар Борис-Михаил Покръстител” и др. Той изрази надежда сътрудничеството с Одрин и ТИКА да продължи и през настоящата година.

Г-жа Сенем Гюзел заяви, че Република България и Република Турция поддържат приятелски отношения и активно сътрудничество, като даде пример с това, че българският премиер Бойко Борисов в момента е в Истанбул за участие в официална церемония по откриване на газопровода „Турски поток”. Дипломатът подчерта, че ТИКА и турските авиолинии са най-разпознаваемите и положително възприемани турски брандове в света. Генералният консул приветства активната работа на областния управител в подкрепа на двустранното сътрудничество в подкрепа на просперитета на двата народа. Тя информира, че на 22 януари 2020 г. в град Разград ще бъде организирана презентация на възможности за предоставяне на стипендии за безплатно обучение във висши учебни заведения в Турция.

Обсъден беше и ходът на реализирането на проекта за реставрация на джамия „Ибрахим Паша” в Разград. Гюнай Хюсмен увери официалния си гост, че стриктно ще се контролира изпълнението на проекта на стойност 2,5 милиона лева, финансиран от правителството, за да бъде направена качествена реставрация и сградата да добие автентичния си вид. Гюнай Хюсмен изрази мнение, че всяка държава трябва да се грижи за културно-историческото си наследство и че българското правителство води последователна политика в това отношение.

Заместник-областния управител Нурие Црънгалова посочи, че областният управител е бил сред официалните гости от българската делегация при откриването на реставрираната Желязна църква „Свети Стефан” в Истанбул през 2018 г.

Евгени Драганов посочи като пример за активното двустранно сътрудничество поставянето на начало на преподаване на български език в Истанбулския университет през 2019 г.

В края на посещението си в Разград Генералният разгледа джамия „Ибрахим Паша”, като се запозна с характеристиките й на паметник на културата от национално значение.

Г-жа Сенем Гюзел зае поста Генерален консул на Република Турция в Бургас през септември миналата година. Преди това тя е работила в Куба, Париж и Варшава. Непосредствено преди да пристигне в Бургас е била началник на отдела за Източна Африка в Министерството на външните работи на Турция.

По-рано днес Сезем Гюзел бе и в Шумен, където се срещна с кмета на града Любомир Христов и с областния управител проф. Стефан Желев.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска и Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.