Нихат РАСИМ–ЯШИ: В политиката съм, за да е ясно, че ДПС не е единствената партия за турците в България

Нихат Ахмед РАСИМ–ЯШИ е кандидат за народен представител на „Демократична България“.

Собственик и управител на семейна фирма за производство на зеленчуци и семена в село Брестовене, община Завет. В политиката влиза през 1992 година като основател на СДС в Завет. Четири мандата общински съветник от десницата, на 28-годишна възраст оглавява Общинския съвет в Завет. Женен, с две деца.

Трети е в листата на „Демократична България“, преференцията му е 103 в бюлетината с N25.

 

Яши, ти си знаково лице за десните в Лудогорието. Вече 30 години  си ангажиран политически с партиите от демократичното пространство. Защо?

Аз съм в политиката и ще остана в нея, докато в отдалечените от големите центрове  и региони местни феодали, овластени от политически партии, безобразничат и мачкат хората. Държат ги в икономическа зависимост и ги принуждават да гласуват от страх, а не по съвест или убеждения.

Защо мислиш, че хората гласуват по принуда?

Не само мисля, аз знам, че това е така. Нали живея в село от малка община, в която от началото на прехода, до днес  управлява ДПС. Аз имам  ферма за зеленчуци. При мен работят много хора, особено в летния сезон. Когато има избори и съм кандидат за нещо, много от моите хора без да им натяквам гласуват за мен. Не ги разпитвам, не ги проверявам, не им държа сметка.

Малко след поредните избори отишла една жена, която работи  в моята ферма, в аптеката в нашето село. Да си купи лекарства. Казали й: „Ти  щом много знаеш и гласуваш за Нихат, не си за тук. Оправяй се сама!“.

Важен депутат, заместник-председател на партия, се изправил на  политическо събрание в моето село и от трибуната забранил на хора, с които от деца живеем тук  и сме пораснали заедно, да разговарят с мен. Не им е разрешено дори да ме поздравяват. И ги предупредил, че ако в деня на вота не гласуват правилно, щели да им вземат общинските контейнери за боклук, сложени пред домовете, а по улиците, където живеят непокорните, щели да угасят осветлението. Защото някой е решил, че всички, които живеят в това село и са от турски произход, са длъжни да гласуват за ДПС.

В Самуил пък не дават на селския доктор да отвори аптека, защото бил кандидат за общински кмет от „Демократична България“. Те, доктора подлагат на репресии, какво остава за  хората, които работят на полето.

Аз искам това да спре! Не може в XXI век, когато живи хора ходят с такси до Космоса, в разградските села да се живее във феодализъм. Местните хора не са крепостни селяни на никоя  партия.

Вярваш ли, че това може да се  промени?

Всичко може да стане, ако не само искаме, а работим  в тази посока. Аз за пореден път съм кандидат на „Демократична България“ за народен представител от Разград. Считам, че това е партията, която има експерти, които знаят, могат и са решени да направят  България модерна държава.

Защо хората от селата в Лудогорието трябва да  ходят да берат грозде във Франция, ягоди в Англия, а моя пипер в Брестовене няма кой да го обере. Защото аз плащам според възможностите на фермерите в България  – 20 евро на ден, а в Западна Европа  човекът работи за 10 евро на час

Това е защото в България се краде като за световно, стандартът е нисък, заплатите  в пъти по-малки от  развитите държави в ЕС. И бедността прави възможно човек да продаде гласа си за един кубик дърва или за да го впишат като  клиент на социалния патронаж.

Аз съм в политиката, ще остана в нея колкото е необходимо. И на тези избори ще дам всичко от себе си, да отидат в парламента хора, които ще променят  правилата. Законът да стане еднакъв за всички. Да имат не тези, които крадат, а тези, които честно и упорито работят. И в моето село Брестовене, и в община Завет, и в Разград, и навсякъде. И тогава нека всеки гласува за когото иска, не защото го е страх, а защото предпочита някоя партия заради идеите й за управление. А не защото са го предупредили, че ако не им се подчини, ще му вземат хляба от устата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 29

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.