Нинова се оттегля от отговорност за резултата от евроизборите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказва да носи отговорност за резултата от предстоящите през май избори за Европейски парламент след като националният съвет на БСП (широкото ръководство) пренареди кандидат-депутатската листа, която тя внесе от името на изпълнителното бюро (тясното ръководство).

“Няколко пъти на последните заседания на националния съвет другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на националният съвет, което уважавам. Оттук нататък – за резултатите от изборите носи отговорност националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата”, е казала тя пред съпартийците си, цитирана от пресцентъра.

Нинова предложи листа, в която не присъстваше името на лидера на Партията на европейските социалисти, бивш лидер на БСП и премиер на държавата, както и сегашен евродепутат Сергей Станишев, въпреки че той беше номиниран от поне 80% от местните организации. Вместо това в проекта изненадващо беше записано името на началника на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който е от т. нар. гражданска квота.

Това предизвика Станишев да заяви пред медиите, че БСП започва да прилича на вождистка партия като ГЕРБ, а листата била подарък за партията на Бойко Борисов.

“След девет часа дебати избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия”, отговори впоследствие Нинова.

Цитирана от пресцентъра на БСП, тя заяви: “Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим”.

За проекта си по-рано през деня Нинова беше остро и неочаквано критикувана и от основния си политически опонент – лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред съпартийци той изрази учудването си, че Станишев е извън проектолистата, което по думите му показва, че “БСП няма нищо общо с европейските социалисти”. “В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС – левият Манфред Вебер. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън”, каза Борисов.

Той описа списъка кандидати, внесен от Нинова, с думите “шпионин – Държавна сигурност – шпионин – Държавна сигурност”, но изключи влияние на Русия върху лидера на БСП, а допусна обратния процес, че “някой иска да се предложи” на Москва.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.