Нинова: Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите хора

Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Решили са социалният министър да прави предложения за промяна – според възможностите на бюджета. Като знаем как харчат бюджета, има огромен риск да променят субективно с прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи. Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност.

Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи.

Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората.

При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи-отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианният еквивалентен разполагаем доход.

Прагът на бедност предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора. Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално икономическата криза. Тъкмо обратното.

Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора. Прагът на бедност предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора.

Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите.

big5.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.