Нинова: БСП е абсолютно консолидирана за Конституцията – няма да даваме гласове за ВНС!

КАТЕГОРИЧНИ СМЕ, ЧЕ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СА ИЗЧЕРПАНИ, ЗАЯВИ ТЯ

ПГ на „БСП за България“ е абсолютно консолидирана по въпроса за Конституцията – няма да участваме в подмяната на модела. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група обсъдихме поставения въпрос и взехме абсолютно единодушно решение, аргументирано при това защо няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи от тези 120 необходими за внасянето на проекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика ВНС. Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат без сериозно обществено доверие не може да се обсъжда, решава този въпрос. Освен това по съществото на предложенията категорично се противопоставяме срещу премахването на социалната, правовата, демократичната държава и другите промени, които предлагат в Конституцията”, каза още Нинова.

“Смятаме, че това не е промяна на модела, която се очаква от обществото, а е подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да дадем повод и да станем съучастници в този процес“, посочи тя.

Консултациите на ГЕРБ за Конституцията са преговори, което минира сериозния разговор за промяна, каза още Нинова.

Тя коментира и вчерашните консултации на ГЕРБ с ВМРО и НФСБ за Конституцията.

„От фактите вчера, от събитията, които се случиха, смятам, че това са преговори. Патриотите поставят условия: „Или ще приемете нашите предложения или няма дадем подписи“. ГЕРБ по същество не приемат някои от техните предложения, не биха и ги подкрепили. В момента само и само да съберат подписи ще направят този компромис с патриотите само и само да има подписи. Минира се сериозният разговор за промяната“, коментира Нинова.

Според нея така не се прави политика, нито се променя основния закон в държавата.

„Ние последователно сме защитавали принципите на Конституцията. Разбира се, промяната в обществените отношения са налагали и промяна в Конституцията. Знаете, че такива промени няколко пъти са правени, но в момента сме изправени пред голямо предизвикателство. Това не е просто промяна. Това е подмяна на ценностите на обществото ни, за които се борим години наред,“ каза още Нинова.

Събираме широка обществена подкрепа, за да не допуснем предложената от ГЕРБ промяна на Конституцията и заличаването на основите на държавността, увери лидерът на левицата.

 

Корнелия Нинова коментира и днешната си среща с депутатите от 7-ото ВНС.

„Тук сме поканили депутатите от 7-ото ВНС, които са съставили, приели Конституцията. Имаме нужда от тяхната експертиза, мъдрост, опит. Предложили сме един проект на декларация, защото искаме да обединим професионалисти, юристи, родолюбци не само партийни наши кадри, а всеки българин, който е готов да защитим основите на държавността, ценностите, като мир, правова държава, социална, демократична държава, които отсъстват от проекта на ГЕРБ. Събираме широка обществена подкрепа, а тези хора, са ни изключително нужни“, подчерта Корнелия Нинова.

„Може ли да ми кажете дали ГЕРБ предлагат нова конституция или промяна в тази. Едни говорят за нова Конституция, други за промяна. Май не е много ясно какво предлагат. Според мен предлагат промяна в тази, а не напълно нова. Ние сме участвали в промени в Конституцията в други ситуация. Обществените отношения са налагали. Ние сме разумни хора, участвали сме вече в такива процеси, но това, което те правят днес е заличаване на основните на държавността, на принципите на разделение на властите. Това няма да го допуснем“, коментира още Нинова.

Тя не се нае да прогнозира дали партиите ще подкрепят ГЕРБ за Конституцията.

„Някои от партиите, от които това зависи, много често си сменят позициите. Не знам по какви причини. Въпросният г-н Марешки си смени позицията в рамките на нямаше и 24 часа. Не знам какви разговори текат зад вашите камери и микрофон. Знам само каква е нашата позиция и ще я отстояваме“, обясни още Нинова.

epicenter.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.