Не се предвижда забрана на ремонтите на коли на открито, обяви министър Желязков

Новият Закон за пътните превозни средства няма да забрани на хората сами да си ремонтират автомобилите, като регламентира само сервизирането срещу заплащане, каза министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от “Фокус”.

Той поясни, че само ремонтите срещу заплащане ще трябва да се извършват в регистрирани сервизи.
По отношение на ремонтите той посочи, че трябва да се знае, когато се правят ремонти, каква е оторизацията и какъв е произходът на частите, както и какво е качеството на труда. Коментирайки идеята за изготвяне на паспорт на всеки автомобил при неговата регистрация, Желязков каза, че целта е да има ефективен контрол на техническото състояние, на достоверността на моторното превозно средство, което се внася.
Прехвърлянето на част от ангажиментите по регистрацията на частни фирми пък цели да се облекчат продавачът и купувачът, добави Желязков.
Министърът даде извънредна пресконференция след атаките срещу проекта от днес на БСП. Социалистите обявиха, че законът се опитва да прокара лобистки интереси, а със записаните в него текстове ще увеличат разходите на водачите, както и административния тормоз над тях. В отговор Желязков каза, че няма да приеме увеличаване на административната тежест и критики за лобизъм.
Той обобщи, че приема позицията на БСП като едно от мненията, които се изразяват в рамките на общественото обсъждане на проекта на закон. От 2017 година има работни групи, които работят по съответните текстове на разделяне на Закона за пътищата на 3 части”, каза Желязков. Той допълни, че два от законопроектите (Закон за водачите и Закон за движение по пътищата) са във фаза на приключили обществени консултации, а по Закона за пътните превозни средства те ще приключат на 19 август. След това работната група ще прегледа всички постъпили предложения и ще изготви проект на законопроект.
Росен Желязков каза, че ще поиска изслушване в Комисията по транспорт в парламента по повод Закона за пътните превозни средства.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.