Невесела Коледа очаква Европа

Правителствата в Европа се опитват да балансират между стремежа да се избегне разпространението на коронавируса през коледния празничен сезон и да се позволи на хората да празнуват със своите семейства и приятели.

Чехия

Чешкото правителство разреши магазините и ресторантите които са затворени от октомври, да отворят отново на 3 декември преди празничния сезон.

Испания

До 10 души на домакинство ще могат да се събират за коледните и новогодишните празници – смекчаване на сегашното общо правило, което позволява събирането на най-много шестима. Вечерният час ще бъде преместен от 23.00 ч. на 1.00 ч. след полунощ на 24 декември и на 31 декември, но движението между регионите ще е забранено от 23 декември до 6 януари, освен посещенията при роднини. Правителството на Каталуния заяви, че няма да отслабва ограниченията на 7 декември, както е планирано, принуждавайки някои ски писти да отложат отварянето си следващата седмица, но свободното движение по коледните празници ще бъде позволено.

Германия

Федералното правителство продължи карантинните мерки, които трябваше да изтекат на 30 декември, до 10 януари, но смекчи рестрикциите за коледните празници, позволявайки на роднини и приятели да празнуват заедно. Позволява се до 10 души да се събират, без да се броят децата.

Италия

Италианците няма да могат да присъстват на полунощна служба на Бъдни вечер и ще могат да пътуват между регионите само при спешни случаи през периода на празниците, започвайки от 20 декември. Правителството също така помоли италианците да не канят гости, които не са членове на семейството, на традиционните празненства. Миналия месец правителството реши, че италианските ски курорти ще останат затворени през периода на коледните и новогодишните празници.

Норвегия

Министър-председателят Ерна Сулберг каза, че норвежците могат да канят до 10 гости в своите домове в два отделни случая между Коледа и Нова година. Извън тези дни остава в сила сегашното ограничение за най-много петима гости в един дом, добави тя.

Австрия

Австрийското правителство, което ще смекчи някои карантинни правила от 7 декември, каза, че карането на ски ще бъде позволено от 24 декември, но през този празничен сезон няма да има коледни базари.

Франция

Правителството ще позволи на хората да пътуват от 15 декември, включително за празниците в края на годината, ако случаите на коронавирус намалеят до около 5000 нови заразявания на ден. Франция, която реши да ограничи достъпа до своите ски писти до януари, каза на 2 декември, че ще прави произволни гранични проверки, за да не позволи хората да се заразят с КОВИД-19, като отидат в страни, където ски курортите остават отворени.

Белгия

Белгийските домакинства ще могат да имат близък контакт само с един допълнителен човек за Коледа, каза министър-председателят Александер де Кро. Хората, които живеят сами, ще могат да се срещнат с още двама човека. Фойерверките ще бъдат забранени в новогодишната нощ, за да се ограничат събиранията, а пътуванията в чужбина са силно непрепоръчителни.

Ирландия

Три домакинства ще могат да се срещнат между 18 декември и 6 януари, каза министър-председатеят Микел Мартин. За този период ще бъде отменена забраната за пътуване в страната.

Германия

Канцлерът Ангела Меркел се споразумя с лидерите на 16-те германски провинции да бъде удължена и затегната карантината заради коронавируса до 20 декември, но правилата да бъдат разхлабени за коледните празници, за да се позволи на семействата и приятелите да празнуват заедно. Ще бъде разрешено да се събират до 10 човека, без да се броят децата.

Полша

Полското правителство каза, че едно домакинство няма да може да кани повече от петима души съгласно новите правила, които ще важат до 27 декември.

Великобритания

Четирите нации, влизащи в състава на Обединеното кралство, се съгласиха да облекчат за Коледа ограниченията заради COVID-19, за да позволят до три домакинства да се срещнат у дома от 23 до 27 декември, а също да им позволят да се срещнат на места за богопоклонение и на открити обществени места, но не на закрити места за приемане на гости или в развлекателни обекти. Министърът по жилищните въпроси Робърт Дженрик каза, че смекчава правилата, за да позволи на магазините да останат отворени по-дълго за Коледа и през януари.

Обмисляне

Правителствата на Унгария, Португалия, Испания и Нидерландия казват, че обмислят специални правила за празничния сезон, но още не са обявили конкретни стъпки.

Dnevnik.bg

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.