Намалява броят на осиновените деца от Разградско

Наблюдава се тенденция към намаляване броя на осиновяванията в област Разград. Това съобщи днес Татяна Костова, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“.

През 2019 г. в регистъра на деца за пълно осиновяване са вписани 15 деца. От тях 11 деца са осиновени от български граждани и 2 деца са осиновени от лица с обичайно местопребиваване в чужбина при условията на пълно осиновяване.

Към настоящия момент за 2020 г. в регистъра са вписани 3 деца, които вече са осиновени от български граждани.

Общия брой на децата, вписани в регистъра на РДСП – Разград са 19, от тях здрави деца – 5 и 14 деца са с установени трайни увреждания.

В регистъра на кандидат-осиновители са вписани 1505 семейства от цяла България, като 19 от семействата са с постоянен адрес на територията на област Разград. Повечето от семействата са вписани във регистрите на всичките 28 регионални дирекции за социално подпомагане.

Намаляването броя на осиновяванията е свързано най-вече с факта, че се отчита и намаляване броя на изоставените деца, сочат анализите на специалистите. Вече 5 години в Разградска област няма институция /дом/ за настаняване на изоставените деца. Ако майката вземе решение да изостави детето си, то се настанява временно в приемно семейство докато бъде осиновено. Много често приемната грижа се бърка с осиновяването. Основната разлика е, че дете настанено в приемно семейство, се отглежда от него временно за даден период, в който се предприемат мерки за подкрепа на рожденото семейство, след което детето се връща в семейството си. При осиновяването детето става пълноправен член на семейството и се отглежда от него до навършване на пълнолетие като придобива всички права и задължения, като между роднини по произход.

Данните Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ изнася в дните на Националната информационна седмица на осиновяването.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.