Накити в многолистовия календар за 2023 година на Регионалния исторически музей

ЛУКСОЗНОТО ИЗДАНИЕ НА ТЕМА ЕТНОГРАФИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ КУПЕНО ПО ЗАЯВКА ИЛИ ОТ БИЛЕТНИЯ ЦЕНТЪР НА МУЗЕЯ

Пореден многолистов луксозен календар издаде Регионалният исторически музей в Разград. Великолепни накити от края на XVIII до началото на XX век илюстрират информацията за дните, седмиците и месеците на 2023 година.

Накитите – мъжки и женски – се съхраняват във фонда на РИМ – Разград и са с изключителна културна и научна стойност. Те са задължителен аксесоар в празничното облекло, белег за социално положение, но и част от ритуалите в обичайно-обредната система на българите. Предпазвали са притежателите им от болести и нещастия.

Колекцията на тема етнография включва пафти, пръстени, обеци, гривни, игли за глава /характерното капанско петле/ и други прекрасни образци на ювелирното изкуство, изработени от сръчните ръце на незнайни майстори.

С илюстрациите на календара артефактите ще достигнат до възможно най-широк кръг от хора и ще популяризират богатия исторически и научен фонд на музея.

Многолистовият луксозен календар ще достигне до всички културни институти в Разград, ще го получат в и много музеи, университети, организации и ведомства в страната, с които РИМ – Разград си партнира.

Календарът може да бъде купен при заявка на тел.: 0887 833-923 и в Билетния център на музея – тел.: 0878 90 14 39.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.