Наказана престъпност – акцентът в работата на полицията и прокуратурата през 2021 година

Скъсяване на периода на разследване – от установяване на престъплението, през разследването му до постановяване на присъда, или т. нар. „наказана престъпност“, ще е един от приоритетите в работата на прокуратура и полиция през 2021 г.Това обяви пред журналисти днес окръжният прокурор на Разград по време на съвместната му пресконференция с директора на ОД на МВР старши комисар Константин Костов. Според него това ще доведе до нарастване на доверието сред обществеността и запазване на положителните тенденции в дейността на двете институции.

Старши комисар Константин Костов акцентира върху доброто взаимодействие в работата на полицията и прокуратурата в противодействието срещу битовата престъпност в региона. През 2020 година в Лудогорието са реализирани 14 специализирани полицейски операции в 40 населени места, координирани и ръководени от прокуратурата. При тях са разкрити 56 престъпления. В резултат на тези операции са образувани 22 досъдебни производства, от които 11 бързи, Само по едно или две от тях още няма постановена присъда. Задържани са 23 лица, като трима от тях са били обявени за общодържавно издирване. Проверени са общо 3447 души и 2752 автомобила.

Окръжният прокурор Тихомир Тодоров припомни по-значимите съвместни акции на прокуратура и полиция за 2020 година: На 30 януари бяха установени извършители на телефонни измами; През април в Свещари бе разкрита модерна наркооранжерия. Задържаните са вече осъдени за това и за пране на пари. Това е единствената подобна присъда в Апелативен район – Варна за миналата година; В Китанчево през лятото бе разкрит лихвар с десетки коли на кредитополучатели на поляната пред дома му. Той също е осъден за пране на пари; През юни в Кубрат бяха разкрити и задържани двама братовчеди – основните наркоразпространители на територията на община Кубрат; В края на юли бе разкрита друга наркооранжерия – в село Островче. Заради последователно заболяване от коронавирус на вещи лица, комплексната експертиза на компютъра на задържания в средата на май 2020 г. хакер е още във фаза експертиза, каза окръжният прокурор.

В структурата на регистрираната криминална престъпност през 2020 г. доминиращи са общоопасните престъпления с относителен дял от 45,77%. Престъпленията против собствеността са 27,28% от общо регистрираните криминални престъпления. С висок относителен дял остават и престъпленията по транспорта – 20,48%. По линия на измамите данните сочат значително подобрение на оперативната обстановка, подчерта старши комисар Костов. Регистрираните престъпления са намалели с 68%, като техният брой е 10. През 2019 година по тази линия са регистрирани 31 измами. За анализирания период 5 измами са извършени по схемата „доставка на дърва за огрев“ или „предложение за ремонтни дейности“ и една е от вида на телефонните измами (през 2019 г. телефонните измами са били 19).

Намаление с 23% има в броя на регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества – през 2020 г. са регистрирани 46, а през 2019 г. техният брой е бил 60. В резултат от проведените реализации през изминалата година са иззети 77,520 кг канабис, 10,36 кг марихуана, 352,4 грама амфетамин, 110 грама хероин, 110,8 грама кокаин и 320,47 грама дизайнерска дрога „чай“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.