Най-много катастрофи – на пътя Русе-Разград-Шумен, най-честата причина – превишената скорост

Най-много катастрофи и тази година в Лудогорието са станали на пътя Русе-Разград-Шумен, а най-честата причина е превишената или несъобразена с пътните и други условия скорост.

Статистиката на „Пътна полиция” показва, че от началото на годината заради това тежките катастрофи в Разградско са 24 с един убит и с 32 ранени лица.

Втората по значимост причина за катастрофи в областта е отнемането на предимство , а третата – внезапното променяна на посоката на движение: пътните инциденти и пострадалите са съответно 18 с 22 ранени и 11 тежки с един убит и 14 ранени, съобщават от ОД на МВР в Разград.

Увеличил се е броят на катастрофите, при които е установено, че един от водачите е употребил алкохол и/или наркотици: за тази година те са 5 с петима ранени, докато за същия период на 2021 г. те са били 2 с двама ранени.

Oт началото на годината до 15 ноември в Разградско са регистрирани общо 371 пътно-транспортни произшествия, от които 101 тежки със 7 убити и 131 ранени лица. За същия период на 2021 г. са регистрирани общо 404 пътни инцидента, от които 97 тежки със 7 убити и 123 ранени. Като цяло се отчита по-малък общ брой на настъпилите произшествия, но има увеличение на тежките ПТП с 6.59 %. Броят на загиналите се е запазил същият, но броят на ранените се е увеличил с 15.45%.

От началото на годината служители на ОД на МВР – Разград са съставили общо 313 акта за установени случаи на управление на МПС и ППС след употреба на алкохол и наркотични или упойващи вещества от страна на водачите. Установените случаи на употреба на алкохол над 1,2 промила са 113, а тези след употреба на наркотични и/или упойващи вещества – 69. Случаите на употреба на алкохол под 1,2 промила са 131. За същия период са съставени и 30 акта за откази от страна на водачите да бъдат тествани с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Установените случаи от началото на 2022 г. за управление на МПС от водачи, без шофьорски книжки са 202. За същия период на 2021 г. тези случаи са 159. За периода на 2022 г. са установени и 47 случая, при които водачи на МПС са били лишени от право да ги управляват или категорията на шофьорската им книжка не отговаря на тази на управляваните МПС. За периода на 2021 г. са били констатирани 25 такива случая.

Със своя резолюция от 2005 г. Генералната асамблея на Организацията на обединените нации е отредила всяка трета неделя на месец ноември да бъде отбелязвана като Световен ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Традиционно България се присъединява към Световния ден, който тази година се отбелязва на 20 ноември.

/e-Razgrad/

Hits: 35

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.