“Най-младата жена милиардер” бе осъдена в САЩ на над 11 години затвор за измама

Елизабет Холмс, основател на прочута преди време стартъп компания в Силициевата долина, бе осъдена на повече от 11 години затвор по обвинения в измама на инвеститори в особено големи размери. Защитниците ѝ ще обжалват, а съдията определи тя да се яви в затвора през април 2023 г.

Преди да произнесе присъдата, съдия Едуард Давила нарече случая “притеснителен на толкова много нива”, поставяйки под въпрос какво е мотивирало Холмс, “брилянтен” предприемач, да представи погрешно компанията си пред инвеститорите. “Това е дело за измама, при което едно вълнуващо начинание върви напред с големи очаквания, само за да бъде попарено от неистини, погрешни твърдения, обикновена надменност и лъжи”, каза той.

През 2014 г., когато беше на 30 години, списание “Форбс” я нарече най-младата жена милиардер, заслужила сама богатството си. Тогава нейната компания “Теранос” бе оценена на 9 млрд. долара заради обещанията, че почти е изобретила уникален метод за кръвни тестове само с няколко капки, а не кубика, кръв, като малките устройства за прилагането му щели да направят ненужни скъпите лаборатории, да се продават в дрогерии и да се използват у дома или на бойното поле. Журналистическо разследване на “Уолстрийт джърнъл” от 2015 г. показа, че всичко това е една голяма измама, прикрита зад внимателно изграждан имидж и строга секретност какво се случва зад стените на “Теранос”, където личният ѝ дял се оценяваше на 4.5 млрд. долара. Сред инвеститорите ѝ имаше и известни имена като бившия държавен секретар Хенри Кисинджър. Холмс бе и светска фигура, но в САЩ умишленото сближаване или дори позиране за снимки с влиятелни хора с цел създаване на впечатление за авторитетност в бизнес средите, се наказва.

През януари тя бе осъдена в Калифорния в три случая на измама на инвеститори и един на заговор. 38-годишната Холмс се яви вчера в съда, за да чуе размера на наказанието. Прокуратурата поиска 15 години затвор и обезщетения за пострадалите инвеститори в размер на 803 милиона долара. Според защитата измамата е за 44.3 млн. долара.  Осъдените по други подобни големи дела са получавали между 10 и 25 години, но за Холмс имаше призиви към съда от над 130 нейни приятели, близки, инвеститори, бивши служители и дори сенатор от Ню Джърси.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.